≫ 

Vaseljenska patrijaršija će obeležiti jubilej - osam vekova SPC (FOTO)

Proslava će biti održana u Nikeji, a najavljena je u Los Anđelesu

  • 1
Srpska pravoslavna Crkva, Los Anđeles Foto: Larry Angier/TV Hram

U orgnizaciji Eparhije zapadnoameričke proteklog vikenda je u Los Anđelesu, obeležena 800-ta godišnjica autokefalnosti SPC, a završena je liturgijom u hramu Svetog Save u San Gabrielu, koju je predvodio predstavnik Vaseljske patrijaršije arhiepsikop Amerike Elpidoforos i tom prilikom poručio da će i ta patrijaršija velikom proslavom u Nikeji obeleziti Osam vekova od autokefalnosti Srpske crkve.

Kako je saopšteno iz SPC, u liturgiji su učestvovali i učenici Prizrenske Bogoslovije.

Kao i na liturgiji dan ranije u istom hramu, episkopi su se saborno pomolili za zdravlje patrijarha Irineja koji se nalazi na bolničkom lečenju na beogradskoj VMA.

U svom obraćanju arhiepiskop Elpidoforos je saopštio odluku patrijarha Vartolomeja - da Vaseljenska patrijaršija velikom proslavom u Nikeji obeleži osam vekova od trenutka kada je Srpskoj crkvi dodelila autokefalnost, na koju će, kako je rekao, biti pozvan patrijarh srpski sa svim arhijerejima SPC.

Srpska pravoslavna Crkva, Los Anđeles Arhijeri na liturgiji - Foto: Larry Angier/TV Hram

Prenoseći pozdrave i blagoslov patrijarha Vartolomeja, Elpidofor je rekao da su narod Srbije i SPC "veoma dragi" Vartolomeju, te da bliska bratska veza između Srpskih Pravoslavnih i Grčkih Pravoslavnih zajednica postoje već dugi niz godina.

- Ova jedinstvena proslava nas podseća na reči psalmopevca koji kaže: ''Kako je lijepo i krasno, kad sva braća žive zajedno - rekao je u svom obraćanju arhiepiskop Elpidoforos.

On je rekao da se raduje dugom i bliskom odnosu između "Majke Crkve" Konstantinopolja i Srpske Patrijaršije.

- Vaseljenska Patrijaršija je vekovima spoznavala snagu i zrelost Srpske Crkve. U tom svetlu, Crkva Konstantinopola je i dala Crkvi Srbije prvo autonomiju, a zatim autokefaliju, te da je 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji, Vaseljenski Patrijarh Emanuel hirotonisao za prvog arhiepiskopa Srpskog monaha, koga mi danas znamo kao Prosvetilja srpskog, Svetoga Savu - rekao je.

Srpska pravoslavna Crkva, Los Anđeles Arhijeri na liturgiji - Foto: Larry Angier/TV Hram

Elpidoforos je rekao i da su nezavisnost i zrelost Srpske crkve uvek kroz vekove bivale posvedočene, te da veliki i Sveti Sabor održan u Kritu 2016. godine služi kao dokaz ovoj činjenici.

- Crkva Srbije je ispoštovala svoju obavezu prema Pravoslavnom svetu time što je u potpunosti i svesrdačno učestvovala u radu ovog važnog sve-pravoslavnog Sabora - rekao je i dodao da patrijarh Vartolomej upućuje najzahvalnije pozdrave patrijarhu Irineju i svim arhijerejima SPC za njihovo bratsko staranje i vernost.

- Zaista je, dobro i krasno - i duhovno korisno - za braću da žive zajedno - poručio je arhiepiskop Elpidoforos i podsetio da je ovo jedinstvo godinama svedočeno na mnogo načina.

- Poznato je, kazao je, da narod Srbije ide u Grčku radi nastavka akademskih studija, ali isto tako i da Grci idu na univerzitete Srbije.

Narod Srbije i Grčke, su isto tako, kroz istoriju imali jake diplomatske veze, te dodao da su dva naroda mnogo puta bili braća u ratu, kao što je bilo za vreme revolucije protiv Otomanske Imperije.

Ta revolucija je donela slobodu veroispovesti mnogim delovima Balkana. A u ne tako delokoj istoriji, Grčka Republika je podržala Srpski narod za vreme njihovog stradanja i rata 90-tih godina, a posle raspada Jugoslavije. Ta bratska veza između Grka i Srba bila je duboka i iskrena - istakao je arhiepiskop Elpidoforos naglasivši da je u ovom svetu teško naći bolju braću i sestre od srpskoga naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA