• 19

Ovo nema nigde u svetu: Srpska banja ima betonski bazen, grafite i štroku, ali svi se kupaju (FOTO)

Postoji 8 izvora lekovite vode u Nikoličevu kod Zaječara

  • 19

Lekovita voda, dar prirode, idealna za kupanje tek kada zahladi, jer je njena temperatura čak 35 stepeni. Zamišljate neko prelepo mesto, možda čak i spa centar sa uređenim bazenima, smeštajem, ležaljkama?

Selo Nikoličevo kod Zaječara i svi oni koji dolaze u Nikoličevsku banju mogu da se zahvale prirodi na ovom daru, a nemaju reči za čoveka koji je banju uredio tako da više liči na fabričko odlagalište prljave vode, nego na mesto za kupanje.

Zapravo, zahvalni su i čoveku, jer sa ovakvim traljavo uređenim bazenom bar mogu da koriste blagodeti lekovite vode, ali logično se pitaju - kako je moguće da ovakav dar prirode ostane tako skrajnut i da niko za sve ove godine nije napravio uređeno kupalište.

Nikoličevska banja

Foto: Mirjana Matijević

Banja je poznata još od 4. veka, u njoj su se kupali i Rimljani, a sadašnji, betonski izgled dobila je 1972. godine. Tada su iskopana dva bunara koja daju 20 litara vode u sekundi, a temperature 35 stepeni.

I tako, kada je vreme idealno za kupanje i po sat vremena čeka se red za bazen koji, kada je dupke pun, ima svega 20 kupača. Voda leči, odnosno pomaže kod kožnih bolesti i teže oblike reume, pa je poznata i u susednim zemljama - Bugarskoj i Rumuniji.

Dok se jedni kupaju, drugi toče vodu koja se razliva po celom ovom prostoru. Bar nije hladna.

Pronađeno je ukupno 8 izvora lekovite vode temperature od 19 do 28 stepeni, ali se najnovijim bušenjem tla došlo i do toplije vode.

(M. B.)

Komentari

  • Timok

    Bilo je u planu sedamdesetih godina da se ova voda sprovede do Zajacara i poveze na gradsku toplanu. Propao je plan. Dolazio je neki Svajcarac, nudio pare da napravi hotel i bazene, nisu mu dozvolili. Tako da je bilo i para i projekata ali nije bilo dobre volje. Zalosno je sve to. Pre neku godinu je i gradonacelnik Zajecara pominjao akva park na toj lokaciji. I dalje nista. Najzalosnije je to sto ne treba puno para da se sanira postojeci bazen, malo ofarba beton okolo da to lici na nesto.

  • zeka

    Sad ce odma da srede to sve i da izgrade i lijepo ce to da budne ...ali onda ce ulaznica biti 100 evrica ko Zdrelo kod Petrovca na Mlavi i peskir i papuce naplacuju ... onda nece biti ovako ali ce samo za one ...biti...zato nekukajte nego nebacajte smece i uzmite malo farbe i cementa i sredite !

  • Bgd

    Zaraza u najavi, cim se potopis ;)

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima