Neobičan početak škole u Kovačici: Deca u nedelju pravila svadbu, u ponedeljak se vratila u školu

Ovo je stara tradicija Kovačice, koja je nedavno obnovljena

  • 0
Dečja svadba Foto: hl.rs/ANIČKA CHALUPOVÁ

Kovačica je pred 1. septembar definitivno najveselije mesto u Srbiji. U vreme pre no što deca krenu u školu, za njih se organizuje dečja svadba.

Dečaci i devojčice od 3 do 14 godina postaju "mlade" i "mladoženje", a sve je osmišljeno da liči na pravu svadbu po slovačkim običajima. U ovoj igri dodeljuju se uloge ne samo mladii mladoženji, već i starom svatu, deveruši, domaćinima.

Dečja svadba Foto: hl.rs/ANIČKA CHALUPOVÁ

Ovogodišnja Dečja svadba održana je 1. septembra, pred sam polazak u školu, u nedelju, kako tradicija i nalaže. Svatovi su hodali Ulicom maršala Tita, a završili su svoj marš kod Galerije Babka.

Ovo je stara tradicija Kovačice, koja je nedavno obnovljena. Sada je to jedna varoška manifestacija, a nekada su se dečje svadbe organizovale po kućama.

Dečja svadba Foto: hl.rs/ANIČKA CHALUPOVÁ

Bile su nesvakidašnja igra i nedeljna razbibriga, a svatovi su hodali i ulicama. Pesmom i igrom svatovi su privlačili pažnju na ulicama.

Tradicija je zamrla sedamdesetih godina, a dečji svatovi ponovo su ubeli veselje u mesto 2007. godine. Sada na ovu manifestaciju dolaze deca i iz susednih sela, gradova, pa čak i država.

Dečja svadba Foto: hl.rs/ANIČKA CHALUPOVÁ

Cilj ove igre je da mališani ne zaborave tradiciju, da se upoznaju sa narodnom nošnjom i starim slovačkim specijalitetima.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA