Katastrofa iz Carske bare ne sme da se ponovi: "Ne palite strnjiku, ne igrajte se sa vatrom"

Ova decenijska praksa često ima pogubne posledice po biodiverzitet, rekao je ministar zaštite životne sredine

  • 1

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan uputio je poziv javnosti da se prestane sa praksom paljenja strnih useva na otvorenom prostoru.

On je to učinio povodom početka kampanje koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP i Lovačkim savezom Srbije, a u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode "Stari Begej - Carska bara".

- Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom - apelovao je ministar.

On je ukazao da decenijska praksa u Srbiji, da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom, često ima pogubne posledice po biodiverzitet. Ima posledice i po imovinu i živote ljudi.

Kampanja "Ne pali strnjiku" ima za cilj da u javnosti probudi svest o tome da je spaljivanje strnjike višestruko štetno. Cilj je da se zajedno sa drugim nadležnim organima i institucijama doprinese iskorenjivanju ove prakse.

Goran Trivan, Marko Ivas, Intervju, Telegraf.rs

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, Foto: Nikola Tomić

- Ovakva metoda štetna je i za one koji pale svoje useve. Usled požara nastalih paljenjem strnjike potpuno se uništavaju mikroorganizmi u prvom sloju zemljišta. Zbog toga ono gubi svoju plodnost i smanjuju se prinosi. Spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme. A predstavlja pretnju i za ljudske živote. Bilo je slučajeva da su u ovakvih požarima stradali i oni koji ih izazvali paleći strnjiku na usevima. Zbog toga se mora probuditi svest da je paljenje strnjike opasno i veoma štetno - istakao je ministar Trivan.

On je pomenuo prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode "Stari Begej - Carska bara". Tada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike.

Carska bara, Požar

Paljenje strnjike u Carskoj bari, Foto: Čitalac telegrafa

- Ovakva katastrofa ne sme više da se ponovi - istakao je ministar Goran Trivan.

OŠTRIJE KAZNE

On je dodao da će ministarstvo na čijem je čelu podržati napore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih organa i institucija u sprovođenju adekvatnije kaznene politike kada je u pitanju paljenje strnjike. Trivan se založio za preispitivanje korpusa kaznenih mera i njihovu oštriju primenu, kako bi se prestalo sa ovom praksom.

Dejan Zejak, direktor Ribarskog gazdinstva "Ečka", koje upravlja Specijalnim rezervatom prirode "Stari Begej - Carska bara", predočio je novinarima opasnosti i posledice prošlogodišnjeg požara u rezervatu.

On je istakao da će pomenuta kampanja imati veliku ulogu u jačanju svesti javnosti o prevenciji kao faktoru zaštite i brige o zaštićenim područjima kao najdragocenijim delovima Srbije.

(Telegraf.rs/Zrenjaninski.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    6. septembar 2019 | 12:27

    Pa kad bi odredili zatvorske kazne i milionske nadoknade razmisljali bi dal da zapale!!! A vi ih po obicaju opominjete, nemoj komsija nije to lepo!!! Strasno, najgore ministarstvo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA