Revolucija u Srbiji: Naša doktorka donela novu terapiju za diskus herniju

Klinički centar Srbije je jedini na kom će se ova terapija primenjivati u regionu

  • 3

Diskus hernija, pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu može doći do uklještenja nervnog korena, bolest je koja pogađa najčešće ljude od 30 do 50 godina. Dobra vest za sve one koji pate od ukočenosti i bolova u leđima usled diskus hernije je da je Klinički centar Srbije zvanično dobio novu terapiju za lečenje onih pacijenata koji nisu za operaciju.

- Nakon tri godine od moje prve edukacije u Napulju, doneli smo terapiju koju imamo samo mi u regionu - napisala je na tviteru dr Kristina Davidović.

U pitanju je minimalno invazivna tehnika, a Komisija za procenu zdravstvenih tehnologija u Ministarstvu zdravlja utvrdila je da je tehnologija naučno prihvatljiva, potvrđena u praksi visokorazvijenih zemalja, bezbedna i kvalitetna.

SIMPTOMI BOLESTI

Dominantan simptom lumbalne diskus hernije je: bol u slabinsko-krsnoj regiji, sa ili bez širenja u nogu, koji obično nastupa naglo posle podizanja tereta, a ponekad i spontano, pojava senzitivnih i motornih ispada, ograničena pokretljivost lumbalnog dela kičmenog stuba, napetost leđne muskulature. Otežano je sedenje, stajanje, hod.

Diskusi starenjem gube vodu, smanjuju im  elastačnost, ovom procesu, označenom kao degeneracija diskusa, doprinosi i opterećenost diskusa u toku života (teži fizički ili poslovi vezani za stalno sedenje). Na pojavu lumbalne diskus hernije utiču mnogobrojni faktori rizika kao što su godine strarosti,  nasleđe, težak fizički rad, ali i rad u toku kojeg je telo u nepovoljnim, prinudnim položajima, rad gde su prisutne vibracije, loši mikro i makroklimatski uslovi, gojaznost, pušenje, psihosocijalni faktori kao što se depresija, stres.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA