Vođa delegacije kojoj je zabranjen ulazak u Hrvatsku: Pretresali su nas i rekli: "Danas nećete ući"

Pukovnik Saša Milutinović je istakao da za takav potez hrvatskih vlasti nema objašnjenja

  • 7

Članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije (VS) koji su krenuli u Jasenovac na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, i da odaju počast žrtvama nacističkog terora u NDH šokirani su reakcijom i odlukom Hrvatske države da ih spreči u tome.

Pukovnik Saša Milutinović, vođa delegacije Ministarstva i VS, koju je činilo 11 članova, rekao je za Tanjug da objašnjenje za takav potez hrvatskih vlasti nema.

- Po dolasku u Bajakovo, jutos oko 6.00 skrenuta nam je pažnja da je Granična policija upoznata da dolazimo. U naredna tri sata dva puta su nam skenirali pasoše, tražili dodatne podatke, pretresali vozilo... - rekao je on.

- I pored toga što smo bili najavljeni po ustaljenim procedurama, rečeno nam je - danas nećete ući. Šokirani smo ponašanjem Granične policije i državih organa Hrvatske, tim pre što smo i kolege i ja više puta ulazili na isti način i u Hrvatsku i druge evropske zemlje. Očigledno je nešto drugo odlučilo da ne prisustvujemo tako značajnom činu - rekao je Milutinović i dodao da je za takav stav više puta tražio objašnjenje.

Kadet Vojne akademije Nikola Starčević u izjavi za Tanjug navodi da je jako iznenađen dešavanjima na graničnom prelazu.

- Veoma mi je žao što nisam imao priliku da sa članovima delegacije odam počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srba, tako i Roma i Jevreja, kao i svih drugih nacionalnosti - rekao je kadet i dodao da se nada da će uprkos svemu, imati priliku da to i učini.

Dodao je da je obaveza svih nas da se sećamo žrtava kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio.

Žaljenje zbog svega što se dogodilo na putu ka Jasenovcu izrazio je i učenik četvrte godine Vojne gimnazije Petar Pavlović.

- Bila bi mi ogromna čast da sam kao deo delegacije danas bio u Jasenovcu. Uz sve lično sam želeo da obiđem to mesto stradanja Srba, Jevreja i Roma - rekao je on i izrazio očekivanje da će ipak u budućnosti stići u Jasenovac o kome je toliko mnogo učio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goco007

    7. septembar 2019 | 20:37

    Ucemo kad tad

  • Spaspje

    7. septembar 2019 | 23:47

    Pošto građani Srbije ne mogu u Jasenovac to je razlog više da država Srbija i ceo srpski narod iznesu projekat film o stradanju srpskog naroda u NDH... Najpoznatiji svetski glumci, scenario zasnovan na stvarnim događanjima uz autentične slike i svedočenja.. Nek košta šta košta ali nek ceo svet vidi šta se ovde događalo... To je pravi odgovor na stav da potomci žrtava ne mogu da posete stratište svojih roditelja...

  • Hfjb

    7. septembar 2019 | 21:34

    Hehe kao štaćete ovde netrebate sad zabraniti svi hevatima prelaz nek sroka ide okolo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA