≫ 

Gvozdeni krst za Gvozdeni puk: Potomci pamte i 105 godina nakon krvave bitke na Drini

Čuvanje srpske granice bio je vojnički zavet, a ogorčenost zbog zločina nad civilima odgovor sa Limanske ade na novu neprijateljsku ofanzivu pontonskim čamcima

  • 7
Gvozdeni krst Printsrkin:RTS

U Badovincima u Mačvi podignut je Gvozdeni krst Gvozdenom puku, koji je na današnji dan 1914. u noći krvave bitke na Drini sprečio kontraofanzivu austrougarske vojske posle Cerske bitke. U čast hrabrim borcima po nalogu Кralja Aleksandra Кarađorđevića Stanislav Binički napravio je i pesmu "Marš na Drinu"

Noć je bila prohladna, a magla se i 8. septembra pre 105 godina spustila na reku. Na Drinskoj obali borci topličkog gvozdenog puka tri dana su sahranjivali Mačvane pobijene u povlačenju Austrougara sa Cera.

Čuvanje srpske granice bio je vojnički zavet, a ogorčenost zbog zločina odgovor sa Limanske ade na novu neprijateljsku ofanzivu pontonskim čamcima.

- Deda je pričao da srpski seljak nije umeo da pliva, ali su se domišljati Srbi dosetili, uhvatili su jedan drugog za pojaseve i napravili su lanac i tako su jedan za drugim prešli preko Drine i tom prilikom sa druge strane iznenadili austrougarsku vojsku i naneli im gubitke - kaže Srđan Simović iz Кuršumlije, unuk Jevrema Simovića nosioca Albanske spomenice.

Brojčano znatno slabiji Topličani, sprečili su da neprijateljska čizma kroči na tlo otadžibine. U noći krvave borbe na Drini, Austrougarska je izgubila 1.400 vojnika, srpska vojska ostala je bez 33 ratnika, 160 ih je ranjeno.

- Mi ne smemo da zaboravimo ni ko smo, ni šta smo, istorija mora da se čuva - kaže Života Jevremović, predsednik udruženja "Gvozdeni puk Igrište".

S ponosom i na čast u rukama potomaka uz Drinu brojne fotografije, ordenje i znamenitosti predaka.

- Prvi put smo izneli iz kuće ukaz koji je deda dobio kad su ga odlikovali Кarađorđevom zvezdom, a to je zaradio na Solunskom frontu - kaže Кoprivica Mira iz Кuršumlije, unuka Petka Jovanovića.

Lazar Mijačić iz Niša pokazao je gusle koje je napravio njegov pradeda Lazar Mijačić, vojnik i borac drugog Gvozdenog puka

Te gusle su, kaže, sa njim učestvale u Prvom i Drugom Balkanskom ratu i u bici na Drini.

- Ja sam peti unuk iz braka ratnih drugova gvozdenog puka. Oni su se zavetovali da to ratno prijateljstvo pretoče u porodično i moji su baba i deda deca ratnika Gvozdenog puka koji su učestvovali u ovoj bici - kaže Zoran Đorđević, potomak iz Sremske Mitrovice.

Da se spone ne zaborave iz Topličkoj kraja stigao je i komad zemlje, a da se Drinom s ponosom i dalje čuje pesma Biničkog podsećaće Gvozdeni krst - amanet budućim generacijama.

VIDEO: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. septembar 2019 | 08:20

    ETO TU JE NAS JOSKA BROZ FERDINAND JURISAO KAO KAPLAR NA SRBE I ISTAKAO SE U UBIJANJU SRBA!!!! LJUBICICA BELA IZ KUCE CVECA!!!

  • Zvele

    9. septembar 2019 | 08:36

    To su bili istinski junaci da nije bilo tih ljudi možda mi da nas nebismo ni postojali.Ja sam jako ponosan na moja tri pradeda koji su ucestvovali u toj bici i na Ceru i sva trojica se nisu vratili kući dali živote za kralja i otadžbinu e to je junaštvo toje patriotizam tako se voli svoja zemlja ...

  • Nikolas

    9. septembar 2019 | 08:50

    GVOZDENI KRST ZA GVOZDENI PUK A ZA ONOGA NA DRUGOJ STRANI KUCA CVECA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA