• 21

Šarčević najavljuje: Sve škole će imati dronove i male robote od sledeće školske godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je to jedan od procesa digitalizacije

  • 21

Naredne školske godine sve škole u Srbiji biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete u razgovoru za "Kurir".

Upravo to je, kaže Šarčević, jedan od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.

- Već 25 odsto škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota - autića, takozvanog M-bota, da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način - izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Britanski savet im je u svemu tome bio najbolji saradnik.

- Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljeno u 6 školskih uprava Srbije - rekao je Šarčević.

Mladen Sarcevic

Ministar Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naglasio i da će u februaru biti i druga raspodela nakon čega ćemo imati oko 70 odsto obrazovnog sistema opremljenog tim robotima, i izrazio nadu da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti njima opremljene, piše "Kurir".

Ministar je dodao da se u nekim državama koriste i dronovi, i da će "napraviti neku aktivnost da oni idu na budžet u okviru opreme", dok će za jedan broj tražiti donatore, kao što je bio slučaj i sa robotima.

Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.

- Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda - zaključuje Šarčević.

(Telegraf.rs/Kurir)

Komentari

  • Nikodin

    Ti tada nećeš biti ministar

  • Racki

    Da nije onaj siptar pustio dron ..jos bi svadbe snimali smenom 8...

  • Košava

    Dajte za početak da imamo normalne prozore , vrata , školski nameštaj da deca ne cepaju odeću . Dajte da dođu pravi profesori koji su završili normalno fakultete . Robota imamo koliko hoćeš , većina izvršava naloge sns besprekorno da bi sačuvali posao.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima