• 0

Obeležena slava gradske crkve u Peći: Okupio se veliki broj vernika (FOTO)

Slavi gradske Crkve, pored brojnih vernika prisustvovala je i igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Haritina sa sestrinstvom, kao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri

  • 0

Na Liturgiji, povodom obeležavanja slave Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca, ali i Srba iz okolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka. Svetom Liturgijom načalsvovao je Arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani uz sasluženje brojnog sveštenstva, javila je Televizija "Hram".

Slavi gradske Crkve, pored brojnih vernika prisustvovala je i igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Haritina sa sestrinstvom, kao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri.

Raseljeni Pecanci, Pec

Foto: TV Hram

Nakon pričešća, usledila je slavska litija oko gradske Crkve ispred koje je otac Sava sa okupljenim vernicima prelomio slavski kolač, a ovogodišnji domaćin, predsednik Zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić, predao je kolač porodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

- Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu Božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva Božija, bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega. Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu Božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom, zato i Gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste, ali gde je vaše srce ostalo, jer ova crkva je vaš dom i naš dom. Sveti Jovan Preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja, ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da praštamo jedni drugima, jer ne može sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu - poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Otac Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da među ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

Raseljeni Pecanci, Pec

Foto: TV Hram

- Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe, jer dosta smo ionako podeljeni. Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni Grka ni Jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju - kazao je u besedi iguman Sava.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004. a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset godina, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle, uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima