Obeležena slava gradske crkve u Peći: Okupio se veliki broj vernika (FOTO)

Slavi gradske Crkve, pored brojnih vernika prisustvovala je i igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Haritina sa sestrinstvom, kao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri

  • 0
Raseljeni Pecanci, Pec Foto: TV Hram

Na Liturgiji, povodom obeležavanja slave Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca, ali i Srba iz okolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka. Svetom Liturgijom načalsvovao je Arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani uz sasluženje brojnog sveštenstva, javila je Televizija "Hram".

Slavi gradske Crkve, pored brojnih vernika prisustvovala je i igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Haritina sa sestrinstvom, kao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri.

Raseljeni Pecanci, Pec Foto: TV Hram

Nakon pričešća, usledila je slavska litija oko gradske Crkve ispred koje je otac Sava sa okupljenim vernicima prelomio slavski kolač, a ovogodišnji domaćin, predsednik Zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić, predao je kolač porodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

- Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu Božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva Božija, bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega. Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu Božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom, zato i Gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste, ali gde je vaše srce ostalo, jer ova crkva je vaš dom i naš dom. Sveti Jovan Preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja, ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da praštamo jedni drugima, jer ne može sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu - poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Otac Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da među ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

Raseljeni Pecanci, Pec Foto: TV Hram

- Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe, jer dosta smo ionako podeljeni. Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni Grka ni Jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju - kazao je u besedi iguman Sava.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004. a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset godina, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle, uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA