≫ 

Dve žene u Srbiji ubijene su u dva dana: Šta je bio okidač ubicama da dignu ruku na svoje partnerke?

Muškarci koji čine takva zlodela uglavnom su patološki ljubomorni

  • 30

"Pucao u bivšu ženu"; "Suprugu ubio macolom"; "Ispalio dva hica u grudi svoje partnerke"... naslovi su koje sve češće čitamo i na koje nikada ne možemo i ne smemo da postanemo imuni. Žene koje su žrtve porodičnog nasilja često završe baš tako, ubistvom, dok se njihovi partneri, nakon godina maltretiranja i zlostavljanja na kraju odluče da se "igraju bogova" i presude im.

Razlog zbog kog bi neko oduzeo bilo kome život, a posebno svojoj partnerki ili ženi NE POSTOJI. Zbog toga u ovom tekstu o tome neće biti reči. Ne postoji ni razlog, niti uzrok, niti opravdanje, ili objašnjenje za ovako surov zločin.

Ipak, ono što uvek ostaje kao pitanje koje lebdi nad porodicom skrhanom od bola jer im je majka, sestra ili tetka ubijena jeste - zašto, odnosno koji je mogući motiv ubice za tako monstruozno delo?

Dva ubistva dve žene u protekla dva dana potresla su srpsku javnost. Najpre nas je šokirala vest da je Miša Jovanović (57) u subotu u Kruševcu pucao u svoju bivšu ženu Gordanu i ubio je, a teško ranio njenog brata Gorana.

Mesto ubistva, Krusevac Bašta kafane u Kruševcu u kojoj je Miša presudio svojoj bivšoj ženi/ Foto: Telegraf

Jovanović je potom u bekstvu vozio suprotnom trakom, izazvao udes, pa se ubio hicima iz pištolja. Mogući motiv za ubistvo, ranjavanje i samoubistvo - najverovatnije razvod braka, kako su svedočila njihova deca.

Zatim je osvanula vest o još jednoj tragediji. Hicima iz lovačke puške Petar Ž. (73) iz Svileuve kod Koceljeve, u nedelju ujutro, usmrtio je Sanju Janković (42) iz Valjeva.

Ubistvo se dogodilo oko 8 časova u njegovoj kući u Svileuvi, gde je inače živeo sam, a Sanja, sa kojom je bio u vanbračnoj zajednici, povremeno je tu boravila. Petar i Sanja, prema prvim informacijama iz istrage, prethodnu noć su proveli vrlo veselo, u provodu po obližnjim ugostiteljskim objektima. Kada su se vratili iz provoda, Petar je u njegovoj kući, u spavaćoj sobi ispalio dva hica u Sanjine grudi, nakon čega je pušku prislonio na zid u predsoblju i pošao na česmu pred kućom da opere ruke. Komšije nagađaju da je ubistvo počinjeno iz ljubomore, naročito zbog razlike u godinama.

Sanja Jaković ubistvo koceljeva Sanja je još jedna žrtva / Foto: Facebook

Šta sve može da bude okidač u glavama nasilnika i ubica da dignu ruku na svoju ženu?

PATOLOŠKA LJUBOMORA

Kao i u najskorijim tragedijama koje su potresle Srbiju, potencijalni motiv su najčešće ljubomora ili neprihvatanje razvoda braka. Kao okidači u glavama nasilnika mogu da budu i osveta, prevara, ili sumnja da su prevareni. Ponekad je, čak, dovoljna i najbezazlenija svađa da potencijalnom ubici nešto u glavi "klikne".

Prema rečima Vesne Stanojević, koordinatorke Sigurne kuće, ovakve zločine pokreće isključivo patološka ljubomora koja je okidač.

- Kada je čovek patološki ljubomoran, spreman je na takva zlodela. Takav muškarac ne može da podnese da ga je žena ostavila ili da hoće da ode od njega. To njegov ego ne može da dozvoli. Onaj čovek koji je pucao u Žitištu je video u kafiću svoju partnerku sa drugim... Ta ljubomora je opasna bolest koja treba da se leči i o kojoj mora da se govori - objašnjava Vesna za Telegraf.rs.

Dijana Zlatić, Siniša Zlatić Foto: Facebook, Telegraf

Ona dodaje da takvi muškarci ne moraju po pravilu da budu fizički nasilni prema svojim partnerkama, ali je nepisano pravilo da ih ugnjetavaju na druge načine.

- Kad dođe kući, pita je gde je bila, kontroliše je, uzima telefon da proverava poruke... Često su to muškarci koji veruju da ih partnerka vara, da želi da ode sa nekim drugim. Tada odlučuju da njoj prvo oduzmu život, a zatim razmišljaju: "Ako nema nje, ni moj život nema smisla" i tako presude i sebi - zaključuje naša sagovornica.

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snooker

    16. septembar 2019 | 23:40

    Dovaljan je okidač što se piše o tome,jedan procita,drugi ubije.. Vidi od ovog prvog i tako u krug.. Ja da sam neki k u ovoj drzavi zabranio bi pisalje o crnoj hronici.. Ima logike.. Pratite sta se pise pa ce sutradan neko drugi uraditi istu stvar! Isto ti je kao i rijaliti program,gledaju deca sta tamo rade (copy-paste) ...

  • Dusan

    16. septembar 2019 | 23:24

    Zna se dobro...novi zakon

  • Predator

    16. septembar 2019 | 23:18

    Žena kad primeti nasilje odma beži odma ne zovi komšije i policiju nego beži stvari u ranac i prvi autobus beži nekad su komšije isto nasilnici pa bi svi ne daj bože zaključali ženu u neku garaža pa tukli ili se iživljavali. Ni decu ne treba povest sa sobom ostavit mu njegovo da se ne tuži posle kako mu je žena otela đecu već ostaviš ih i beži. Pričam iz iskustva isti slučaj majka mi pobegla davno od oca i razveli se bez bilo kakvog fizičkog kontakta!!! Zbrisala mu ona ostavila decu mužu pa im ti budi mama i tata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA