Patrijarh Irinej se ne oseća dobro: Leži u krevetu, oporavak teče sporije nego što lekari žele

Poglavara SPC povremeno obilaze lekari sa VMA

  • 14

Patrijarh srpski Irinej (89) je pre više od deset dana izašao iz bolnice u kojoj je boravio zbog izuzetno visoke temperature i opšte iscrpljenosti organizma, ali se i dalje ne oseća dobro.

Njegova svetost vreme provodi uglavnom u krevetu, uzima terapiju, a lekari sa VMA povremeno dolaze u Patrijaršiju da ga obiđu. Izvori iz Crkve navode da oporavak poglavara SPC teče daleko sporije nego što se očekivalo. On je još iz bolničke sobe napravio brojne planove i najavio svoj dolazak na mnoge događaje, na koje ipak zbog narušenog zdravlja na kraju nije mogao da ode.

Izostao je i sa Svečane akademije pokraj manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije, kojom je tokom vikenda počelo obeležavanje 850 godina Nemanjinih zadužbina u Toplici, ali je poslao telegram.

- Poruku Njegove svetosti srpskog gospodina Irineja, koji nije mogao da učestvuje u ovom liturgijskom sabranju zbog zdravstvenih razloga, pročitao je episkop kruševački David, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC - saopštila je juče crkvena televizija „Hram“.

Patrijarh je, inače, kaže izvor dnevnih novina "Alo", pre vremena izašao iz bolnice.

- I to najviše da Hrizostom ne bi predsedavao Sinodu. Po pravilu, on je mjestobjustitelj u odsustvu patrijarha, kao što je to bio Amfilohije, kad je patrijarh Pavle bio bolestan. Mjestobjustitelj je uvek najstariji mitropolit u Sinodu - a Hrizostom je sada jedini mitropolit u Sinodu. Ali, tu zakazanu sednicu Sinoda ipak je otkazao dan pred održavanje. Zato što mu nije bilo dobro - kaže izvor Alo.

Podsetimo, patrijarh Irinej je primljen na VMA krajem avgusta. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije služio liturgiju u manastiru Rakovica na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, iako je to planirao. Imao je visoku temperaturu i opštu slabost organizma, ali mu se, kako su saopštili lekari sa VMA, stanje stabilizovalo.

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. septembar 2019 | 23:37

    Izdrzi potreban si srpskom narodu ali mora da se ispita i da li su srpskinizdajnici i srpski neprijatelji upetljalinovde prste sumnjivo mi ovo kad je najpotrebniji narodu da mu nije dobro!!!Ziv bio i brz oporavak srbi su uz vas svetosti!!

  • branko

    16. septembar 2019 | 23:34

    Dace Bog da nas patrijarh bude dobro i zdravo!!! Brzo ozdravljenje vasoj svetosti iskreno zelim!!!

  • Toma

    16. septembar 2019 | 23:27

    Molimo se za zdravlje naseg Patrijarha, da se sto pre oporavi i nastavi svoj zacrtani plan SPC. Od srca iskreno Toma M.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA