≫ 

Zbog malverzacija direktora srednje škole Tutin učenici u neizvesnosti: Moraju da menjaju smer

Vlasnici ove privatne ustanove uhapšeni su zbog lažiranja vozačkih dozvola

  • 0

Više od 100 učenika privatne "Srednje škole Tutin" u neizvesnosti je kako će nastaviti školovanje posle zatvaranja škole jer su njeni vlasnici u petak uhapšeni zbog lažiranja vozačkih dozvola.

Ova srednja škola prošle godine upisala je prvu generaciju medicinskih tehničara, nešto više od 100 učenika ukupno, a ovih dana je trebalo da nastave školovanje.

Načelnik Školske uprave Novog Pazara Mensur Memić poručuje da se aktivno radi na rešavanju problema.

- Dat je nalog direktorima srednjih škola da provere da li i koliko bi učenika mogli da preuzmu. Radi se o medicinskim tehničarima, pa bi rešenja mogla da budu Medicinska škola "Dva heroja" u Novom Pazaru ili neka od dve privatne škole koje rade u ovom gradu. Ukoliko nema mesta u tim ustanovama, onda bi se mogli prebaciti u druge škole, uz dokvalifikaciju, polaganje razlike - objasnio je on.

Podsetimo, vlasnik i direktor "Srednje škole Tutin" Ismet Derdemez uhapšen je u petak zbog postojanja sumnje da je primio mito u zamenu za izdavanje uverenja o položenim vozačkim ispitima.

O njemu i mogućoj problematičnoj situaciji u ovoj školi pisao je Telegraf.rs još u martu. Tada smo došli u posed audio snimka u kome Derdemez gimnazijalki iz Novog Sada nudi da se prekvalifikuje u medicinskog tehničara za samo 6 meseci, uz svega dva ili tri dana prakse i školarinu od 1.100 evra.

- Morali biste negde da odete na praksu, da dođete kod nas. Pošto mi imamo tehničare lekare koji rade, jedno dva dana bi trebalo s njima da provedete u onim odelima, tu u našoj ambulanti, pa da krenete malo s njima. Da odete na interno odeljenje kod nas u Tutinu, da naučite neke osnovne stvari. To se relativno brzo uči, ko hoće, on nauči. Trebalo bi to 2-3 dana, da prođete neka osnovna znanja. Obučete mantil i krenete tamo sa onim pacijentima, uključite infuziju, vidite kako i šta - ispričao je vlasnik "Srednje škole Tutin" gimnazijalki kada mu je naglasila da nema nikakvo predznanje iz medicine.

Inače, za obrazovni profil medicinska sestra-tehničar u četvorogodišnjem trajanju po zakonu je potrebno 1.103 časa, a za prekvalifikaciju oko godinu i po dana.

U razgovoru za Telegraf.rs sam Derdemez je promenio priču. Izjavio je kako je u njegovoj školi potrebno godinu dana za prekvalifikaciju, dok je navode da je ponudio gimnazijalki da za šest do osam meseci dobije diplomu definisao kao dezinformaciju.

VIDEO - Protest malih maturanata u Beogradu, drugi dan: "Ne ide nam škola, al' bićemo bogati"

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA