≫ 

Dvorac Lenke Dunđerski na meti vandala: Spomenik od izuzetnog značaja išarali uvredljivim grafitima

U ovom dvorcu Laza Kostić je sreo Lenku Dunđerski i u nju se zaljubio

  • 9
Dvorac porodice dunđerski u Čelarevu Ovako je Lenkin dvorac izgledao ranije Foto: Youtube/Društvo Akademski Razvoj

Кompleks dvorca Dunđerski u Čelarevu sa starim dvorcem, pratećim objektima i parkom predstavlja veoma vrednu kulturnu i prirodnu baštinu Srbije, no to nije sprečilo vandale da zidove ovog prelepog zdanja prekriju grafitima i na taj način oštete i unakaze sopstveno kulturno nasleđe.

Kada danas priđete kompleksu koji stavljen pod zaštitu države i kategorisan najvišim stepenom od izuzetnog (nacionalnog) značaja za Republiku Srbiju, prvo što sada vidite su navijačke i vandalske poruke ispisane crvenim, crnim i plavim sprejem, kao i ljubavne ispovesti kojima ovde sigurno nije mesto.

Na nekoliko mesta piše uvredljiva šifra 1312 ili ACAB, koja znači "All cops are bastards", odnosno "Svi policajci su kopilad". Tu su i slike pečuraka i natpisi "gljuva ludara i dalje udara", "linije debele, linije tanke", navijačke parole i "ti si moja vila, lepotice mila".

I iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i iz Mesne zajednice Čelarevo rekli su nam da ova pojava nije nova. 

- Često se u prošlosti dešavalo da ovaj dvorac bude na meti vandala. Da li su ispisi novi ili stari, to sada ne bismo znali da kažemo. Nažalost, dvorac je već duže vreme ižvrljan - rekli su nam na oba mesta.

Ovo je inače samo jedan od dvoraca koji je nekada bio u posedstvu porodice Dunđerski. On se baš vezuje za njegovog najpoznatijeg člana - plavokosu lepoticu Lenku, neostvarenu ljubav našeg velikog pesnika Laze Kostića. Naime, Laza je u ovom dvorcu sreo devojku Lenku i zaljubio se u nju. Često se zato i naziva Lenkin dvorac. 

Od 2002. godine ovaj dvorac se u etapama rekonstruiše, ali dugoročni program rehabilitacije dvorca Dunđerski u Čelarevu tek treba da bude sproveden.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baltazar

    18. septembar 2019 | 12:28

    Ograditi, pustiti par Dobermana i problem rešen.

  • Mikula

    18. septembar 2019 | 12:03

    Strasno kada bi za ovo dobili 5 godina robije vise im nebi palo na pamet da staraju ovako?

  • Boža zemunac

    18. septembar 2019 | 13:31

    Ove idiote treba uhvatiti, objaviti njihova imena sa fotografijom i drastično kazniti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA