Rtanj, misterija među oblacima, legendama u zagrljaju retkih zverki i bilja

Tamo gde se mešaju magija i svakodnevni život, gde gospodari mistika, gde su legende utkane u stvarnost, a stvarnost se legitimno dovodi u pitanje, u srcu Istočne Srbije, uzdiže se Rtanj

  • 0
Rtanj

Foto: Telegraf.rs

Dok decenijama naučnici i laici pokušavaju da odgonetnu da li je Rtanj delo ljudske ruke, viših sila i/ili vanzemaljaca ili pre će biti savršeno matematičko- piramidalni dar prirode, meštani odmahuju rukom nudeći vam lekovito bilje i dragoceni Raskovnik.Da, onu retku biljku koja otključava sve brave i donosi sreću kad se nosi kao talisman. Ali ni za živu glavu ne otkrivaju kako i gde se Raskovik bere.

Rtanj

Rtanjsko Vrelo, Foto: Telegraf.rs

O svim lekovitim svojstvima Rtanjskog čaja izlišno je govoriti, ali o jednom magijskom mestu, nazvanom Svetilište ili Vrelo, mora se napisati neki redak. Vrh Rtnja, Šiljak sakuplja energiju, a Vrelo u dnu Rtnja emituje energije koje lekovito deluju na organizam. Kažu da je za stare Slovene Rtanj bio što za stare Grke Olimp.

Rtanj

Prelepi pogled na obronke planine Rtanj, Foto: Telegraf.rs

Ljudi su koristili Vrelo još u praistorijska vremena da se napune pozitivnom energijom, a boravak na ovom drevnom i neobjašnjivom mestu daje rezultate kao odlazak u banju. Decenijama su vršena istraživanja i rezultat je uvek isti - stajanje u centru Vrela 20 minuta po dva dana čini čuda za vaše telo, a bogami i duh. Možda jeste anomalija i misterija, ali da je lekovito, lekovito je.

Rtanj

Rtanjski čaj, Foto: Telegraf.rs

Ne može se Rtanj i Istočna Srbija sa svim svojim zagonetnim lepotama istražiti za dan. Tu su i selo Ilino, Rozarijum, prelepa Bogovinska pećina, Gamzigrad Felix Romulijana i hotel Ramonda. Skriven od pogleda da ne ometa krajolik, a opet savršeno uklopljen sa bazenom na otvorenom u kojem je voda sa rtanjskih izvorišta, potpuno prirodno prečišćena, Ramonda je na samo nekoliko stotina metara od Vrela tojest izvorišta.

Rtanj

Dragocana bilja Raskovnik, Foto: Telegraf.rs

Omen est nomen se može primeniti i u ovom slučaju, jer nosi ime po endemskoj vrsti biljke Ramonda serbica, nazvanoj i biljka feniks. A feniks upravo zbog toga što i kad posle nekoliko godina ispresovanu biljku poprskate vodom ona oživi.

Rtanj

Domaći rtanjski ledeni čaj, Foto: Telegraf.rs

I, ako vam se desi, da ne kažemo posreći, da sretnete posetioce iz svemira ili mitska bića, pozovite ih na hladni Rtanjski čaj ili zakusku uz sireve iz Istočne Srbije. Neće se pokajati, a ni vi.

(D. Ivanović/dragana.ivanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA