Šta moraju da urade škole i porodice dece da se nikad ne ponovi scenario nasilja iz Barajeva?

- Nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja, a kada se to desi odgovorni moraju da snose posledice - istakao je ministar Mladen Šarčević

  • 4
barajevo, vršnjačko nasilje, ministarstvo prosvete Foto ilustracija: Telegraf/mpn.gov.rs

Posle čitavog niza snimaka vršnjačkog nasilja koji su se pojavili poslednjih nekoliko dana, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je svim predškolskim i školskim ustanovama dopis sa usvojenim čitavim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika. Cilj ovih zakona je da na neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja.

Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike.

Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje, kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

Nasilje, osnovna škola Foto: Printskrin Youtube/Sultan Sultanović

TREĆI NIVO NASILJA - PRIJAVA

Ističu da je za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove u obavezi da podnese prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

DA SE UKLJUČI PORODICA

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ističe da je neophodno upotrebiti sve mere kako bi se vršnjačko nasilje iskorenilo iz škola i dodaje:

- Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje postoji potreba i da se uključi porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinimo mnogo za decu i njihovu budućnost. Nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja, a kada se to desi odgovorni moraju da snose posledice - ističe ministar Šarčević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    18. septembar 2019 | 15:30

    Skole i roditelji nista ne treba da urade. Treba da se promeni zakon i da se vrati autoritet pedagogu. Da se problematicna deca izbacujub iz skole. Dozvoljeno je da ucenici bukvalno seru usta ucitelju, profesoru, a on mora da cuti i ostaje ne mocan, a zatim su tu i bahati roditelji... Aliiiiii drzava i politicki magovi nas vode u propast...

  • Marko

    18. septembar 2019 | 15:18

    Epilog u Barajevu, smenjen direktor i tako su resili celu frku!Desilo se van nastave i van podrucja skole gde je on direktor! A i dalje cemo na tv gledati svaki dan, svaki cas, svaki minut tuce, pijanstva i ministra poput ovog..

  • Pista

    18. septembar 2019 | 15:24

    Sarcevicu ima li tu negde i tvoje odgovornosti zbog koje bi bio smenjen ili je uvek kriv neko drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA