≫ 

Devojčica (2) se otrovala asepsolom u vrtiću u Rači: Vaspitačica joj dala da pije rastvor iz flašice

Vaspitačica je majci javila da je dete pilo vodu i da je onda počelo da se guši i povraća

  • 13
Asepsol, deca, vrtic

Foto: Profimedia/Alamy, Promo

U vrtiću "Naša radost" u Rači kod Kragujevca u utorak se dogodio slučaj trovanja devojčice (2). Dete je popilo sredstvo za dezinfekciju "asepsol" koje se nalazilo u plastičnoj flašici vode. Misleći da je voda u njoj, detetu je vaspitačica dala flašicu da pije. Nedugo posle uzimanja gutljaja, dete je počelo da povraća.

Neznajući šta se detetu dogodilo, iz vrtića su pozvali majku da dođe po nju. Međutim, u Domu zdravlja u Rači lekaru su bili čudni simptomi, pa je zatražio da dete bude prebačeno u bolnicu u Kragujevcu.

- Na pola puta ka bolnici, vaspitačica je pozvala moju ćerku i rekla da je dete popilo "asepsol" koji je bio na stolu u flašici vode. Čim su stigli u Kragujevac, preduzete su mere i dete je zbrinuto na Odeljenju pedijatrije, a potom je prebačeno na Intenzivnu negu. Kako je lekar opisao mojoj ćerki, dete je dobro, ali su narednih 48 sati bitni u praćenju zdravstvenog stanja – ispričao je za Blic Tomislav Veljković, deda deteta koje se otrovalo.

Majka Jelena Radovanović kaže da je poziv iz vrtića dobila dok je bila na poslu. Vaspitačica joj je rekla da je dete popilo vodu i da je onda počelo da se guši i povraća.

Plastična flaša

Foto: tradeindia

PREKO TELEFONA SAM ČULA DETE KAKO VRIŠTI

- Čula sam u hodniku dete kako vrišti i vaspitačicu koja je bila potresena. Otišla sam odmah u vrtić i videla svoje dete kojem nije dobro. Vaspitačica mi je pokazala tu flašicu koja je bila na stočiću na kome se inače drži voda za malu decu. Ali, nismo znali šta je bilo u njoj. Krenuli smo kući, ali dete je konstantno plakalo i povraćalo neku sluz – priča majka.

Prema rečima majke, vaspitačica je bila veoma prisebna i kada je ustanovila da je u flašici umesto vode "asepsol", odmah je pozvala i rekla šta je ustvari bio uzrok lošeg zdravstvenog stanja deteta.

- Devojčici je curela neka providna sluz i povraćala je više puta. Da nisam znala uzrok, dete bi i dalje bilo u bolnici na otkrivanju simptoma, što je moglo da bude veoma opasno, jer je vreme bilo najbitniji faktor – kaže majka.

POLICIJA VEĆ ZNA KO JE NA STO STAVIO "ASEPSOL"

Međutim, postavlja se pitanje, šta će sredstvo za dezinfekciju podova u flašici koja je imala etiketu vode na sebi? Jelena Radovanović kaže da vaspitačica nije znala šta se nalazi u flašici.

Asepsol

Otkud asepsol na stolu sa vodom?, Foto: Promo

- U policiji sam saznala da već imaju informacije ko je na sto stavio "asepsol" – rekla nam je Jelena Radovanović.

Inače, Rača ima dugogodišnji problem sa vodosnabdevanjem i vrlo često se dešava da se voda koristi iz flaša. "Asepsol" je sredstvo za dezinfekciju i dezodoraciju vazduha u zatvorenim prostorijama, kao i za dezinfekciju površina i klima uređaja.

ODGOVORNI ĆE SNOSITI POSLEDICE

Ljubina Jevtić, direktorka vrtića "Naša radost" iz Rače kaže za Blic Da je pokrenut disciplinski postupak i da su svi nadležni organi upoznati sa slučajem.

- Odgovornost zaposlenih će se utvrditi  kroz istragu i oni će snositi određene posledice u skladu sa zakonom – kaže Jevtić.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. septembar 2019 | 19:22

    Koliko god je covek savestan i odgovoran moze da se desi neki propust ,neka nezgoda ili nesreca ,ponekad se stvari dese da je tesko i objasniti kako su se desile,najgore je ako savest i odgovornost nisu u kontiinuitetu onda se moze i traziti krivac i odgovornost

  • Јасмина

    18. septembar 2019 | 20:37

    Сада је најважније да је дете добро,остало о одговорности нека тамо реше....

  • Kalimera

    18. septembar 2019 | 21:48

    Svaka cast vaspitacici. Nije se plasila pop a muljala. Mislila je samo na dete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA