Redari na utakmici neće smeti da koriste biber sprej i lisice: Stiglo objašnjenje iz policije

Redari imaju 6 ovlašćenja

  • 15

Uvođenje novog Pravilnika koji bliže reguliše ovlašćenja privatnog obezbeđenja donelo je mogućnost da oni koriste i biber sprej u obavljanju svog posla, u uslovima u kojima bi takva odbrana obezbeđenja bila neophodna. Međutim, postavilo se pitanje da li biber sprej imati i redari na utakmicama i drugim priredbama.

Kako kažu u MUP, to neće biti moguće.

- Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano je da redar može da izda upozorenje ili naređenje licu ili zabrani licu ulazak i boravak u štićenom objektu, proveri identitet lica, zaustavi i pregleda lice, predmete ili prevozno sredstvo, privremeno oduzme predmete, kao i da privremeno zadrži lice, a ne može da upotrebi gasni sprej, sredstva za vezivanje, dresirane pse i vatreno oružje - navode u MUP.

Kako je ranije za Telegraf objasnio Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, novim pravilnikom "nejasno je definisano da li redar u vršenju poslova redarske službe može da upotrebi sredstva za vezivanje; gasni sprej i posebno dresirane pse (sredstva prinude)". Ovu dilemu razrešio je citirani odgovor MUP, koji je naknadno stigao na našu adresu.

Autobus, biber sprej Foto: Pixabay, Profimedia

Za razliku od redara, pripadnici privatnog obezbeđenja moći će da primenjuju biber sprej kada fizički ne budu mogli da savladaju napadača.

- Upotreba gasnog spreja dozvoljena je nakon neuspešne upotrebe fizičke snage radi odbijanja napada ili savlađivanja aktivnog otpora lica. Pripadnik obezbeđenja prestaje sa upotrebom gasnog spreja čim prestane napad ili aktivan otpor lica. Nakon upotrebe gasnog spreja licu se mora obezbediti pružanje adekvatne medicinske pomoći - objasnio je Nedić.

ŠTA REDARI MOGU DA RADE

Redari imaju sledeća ovlašćenja:

- izdavanje upozorenja licu da se nalazi u štićenom prostoru

- izdavanje naređenja licu da napusti štićeni prostor

- provera iendtiteta lica koje se nalazi u štićenom prostoru

- pregled lica i predmeta koje lice nosi sa sobom, kao i saobraćajnog sredstva tj. vozila

- privremeno oduzimanje oružja ili oruđa podobnog za napad

- privremeno zadržavanje lica do dolaska policije

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    22. septembar 2019 | 12:04

    Utakmicu treba da obezbedjuje policija,zandarmerija,kakvo obezbedjenje u kosuljama,kao manekeni,da se bore sa huliganima,smesno.

  • Draganac

    22. septembar 2019 | 12:01

    Umesto da redarima damo veca ovlascenja i time sprecimo huligane na stadionima da prave haos i brukaju nas u svetu, drzava se plasi da ih slucajno ne uvredi. Dobro je da u pravilniku ne stoji da redar prvo mora da pomazi huligana po kosi i umirujucim glasom ga zamoli da bude miran i pristojno se ponasa...

  • Clouds

    22. septembar 2019 | 12:45

    Kod normalnog i vaspitanog naroda utakmica bi trebalo da bude zabava s toga ne bi trebalo niko da je obezbedjuje, a kod nas i zandarmerija ima pune ruke posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA