≫ 

Ministarstvo zdravlja: Reagovali smo blagovremeno na problem u kompaniji "Cryosave"

Nakon vesti o problemima Cryo Save-a u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere

  • 0
Cryo save, Kriosejv, Cryosave Printskrin: youtube/Cryo-Save Webmaster

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je večeras da je među prvima u Evropi reagovalo na problem u kompaniji Kriosejv (Cryo Save) i obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja s tom porodičnom bankom matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata, a Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija isključilo je tu kompaniju iz članstva.

- Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane procedure i pravila rada, koje kompanije iz ove oblasti poštuju... Ključni problem je nastao jer predstavništvo kompanije Cryo Save u Srbiji, suprotno dobroj poslovnoj praksi, nije o poteškoćama u radu blagovremeno obavestilo Upravu za biomedicinu" Ministarstva zdravlja kako bi ona potom preduzela na vreme odgovarajuće mere - navodi se.

U saopštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija sa današnjeg sastanka piše da je, nakon vesti o problemima Cryo Save-a u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere.

- Posle obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa CryonSave-om, (Ministarstvo je) kontaktiralo Famicord, najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od Cryo Save-a i zatražila kompletnu informaciju o postupku prenosa uzoraka u laboratoriju Famikord group-a u Varšavi, kao i informaciju o stanju i statusu uzoraka koji su sačuvali roditelji iz Srbije.

Uprava za biomedicinu i Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija obaveštavaju buduće roditelje da ostale članice Udruženja posluju normalno bez ikakvih poteškoća i da se roditelji koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece mogu obratiti bilo kojoj od članica Udruženja, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA