Pokrenuti postupke i protiv roditelja, škole ne smeju da prikrivaju: Šarčević o vršnjačkom nasilju

Škola prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski dnevnik, ako majka, kao u slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva ostavi lažni broj telefona, i tu treba da se umeša centar za socijalni rad, istakao je Šarčević

  • 7

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da su škole dužne da prijave vršnjačko nasilje, ali da će situacija biti bolja kada tužilaštvo, centar za socijalni rad i direktor škole pokrenu postupke protiv roditelja čija deca čine nasilje.

Posle najnovijih slučajeva nasilja u Barajevu, Zemunu i Velikoj Moštanici, ministar je u jutarnjem Dnevniku RTS rekao da škola ne može da zameni sve segmente društva, već prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski dnevnik, ako majka, kao u slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva ostavi lažni broj telefona, i tu treba da se umeša centar za socijalni rad.

- U sprečavanju vršnjačkog nasilja uspeli smo da škole ne prikrivaju, jer ako prikrivaju ostaće bez posla kao direktor škole u Barajevu i prema tome imamo nultu toleranciju - dodao je Šarčević.

On je objasnio da je napravljena mreža od 76 savetnika u 17 školskih uprava i SOS kanal, da se prijavi 840 slučajeva godišnje, a teških kao u Barajevu je 10 odsto i to se smanjuje.

Ministar je obećao da će istrajati u istraživanju svih slučajeva nasilja i pitao šta rade školski pedagozi i psiholozi kad druga deca snimaju nasilje i smeju se.

- Da li je to zvono za uzbunu da se sazovu i opšinski sastanci roditelja koje smo dizajnirali a mnoge lokalne uprave ih ignorišu - dodao je Šarčević gostujući na RTS-u.

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    20. septembar 2019 | 10:25

    A vaša bar moralna odgovornost? Gde su akcije i predavanja o nasilju? Šta se radi protiv droge u školama? Sve se na priči završava. Ministarka u Švedskoj podnela ostavku jer je slučajno platila benzin službenom karticom. A šta se ovde radi i nikom ništa.

  • KK

    20. septembar 2019 | 12:17

    Za maloletne delikvente postoje popravni domovi, a za roditelje zatvorska kazna!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA