Ministarstvo prosvete: Kada se deca tuku van škole, nisu krive škole, nego roditelji

Kako ističu, veoma im smeta što su se tuče i maltretiranja dece, koji su proteklih nedelja preplašili Srbiju, u medijima stavile u "školski kontekst"

  • 26
barajevo, vršnjačko nasilje, ministarstvo prosvete

Foto ilustracija: Telegraf/mpn.gov.rs

Ministarstvo prosvete poručilo je danas da je za prevenciju nasilja u školama važna promocija pozitivnih primera međuvršnjačkih odnosa, aktivnosti i uspeha dece i mladih kao i da mediji imaju veliku odgovornost za tačnost informacija koje objavljuju o vršnjačkom nasilju.

Ministarstvo u saopštenju ukazuje da su posle nasilja u Srednjoj školi Barajevo sredstva informisanja objavila informacije o nekoliko situacija vršnjaškog nasilja koje se nije dogodilo u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti.

- Mediji su suprotno utvrđenim činjenicama u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju OŠ“ Branko Radičević“ (Velika Moštanica), OŠ“ Jefimija“ i "Prva Obrenovačka osnovna škola“ u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu - precizira Ministarstvo u saopštenju.

Oni napominju da su se u pomenute slučaje škole uključile pružajući potrebnu podršku, iako ne snose odgovornost za ponašanje učenika koje se događa u periodu kada su, kako navodi Ministarstvo, isključivo odgovorni roditelji i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije (policija, centar za socijalni rad).

Vršnjačko nasilje, Tinejdžeri, tuča, škola, deca, nasilje, fajt

Ministartvo prosvete smatra da se vršnjačko nasilje sprečava dobrim primerima Foto: Profimedia

- Preventivni programi i intervencije mogu imati efekta samo uz uklučivanje roditelja i službi koje pružaju podršku porodici - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete navodi i da podržava kolege koje posvećeno preduzimaju potrebne aktivnosti u zaštiti dece i učenika od nasilja, čak i kada se nasilje ne događa u vreme realizacije nastave i školskih aktivnosti.

- Potencirajući odgovornost obrazovnog sistema u svim situacijama koje uključuju decu školskog uzrasta mediji kao kreatori javnog mnjenja imaju punu odgovornost prilikom senzacionalističkog i netačnog objavljivanja vesti i informacija - ukazuje Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo zaključuje i da bi bilo izuzetno korisno da se u javnom prostoru više pažnje posveti pozitivnim primerima međuvršnjačkih odnosa, aktivnostima dece i mladih kao i njihovim uspesima, budući da prevencija nasilja, kako navode, počiva i na jačanju i promociji prosocijalnih modela ponašanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tacno

    21. septembar 2019 | 12:35

    Roditelji su krivi Vaspitanje u kuci i porodici

  • Wox

    21. septembar 2019 | 11:07

    E, hvala Bogu da se ministarstvo prosvete konacno izjasni kako treba. Shvatite da deca imaju roditelje ili staratelje i da oni treba da ih vaspitavaju i da o njima brinu 24/7.

  • Radojka 69

    21. septembar 2019 | 11:34

    Obrazovanje je iz Škole ! Vaspitanje je iz Kuće !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA