≫ 

Igor Jurić: Bilo je pritisaka, ali ne odustajemo. Bezbednost dece mora da nam bude na prvom mestu

Uskoro počinje primena doživotne kazne zatvora za ubice dece i trudnica, a Jurić navodi da polemika u vezi sa tim ima i dalje

  • 5
Igor Jurić, RTS, pedofilija

Foto: Printskrin RTS

Uskoro počinje primena doživotne kazne zatvora za ubice dece i trudnica. Polemika, međutim, i dalje ima. Igor Jurić navodi za RTS da bezbednost dece mora biti najvažnija stvar u Srbiji i da se po tom pitanju uradi mnogo više nego u prethodnim godinama.

Bezbednost dece, posledice nasilja i prevencija biće tema i sledeće sedmice jer se, naime, 27. septembra održava četvrta stručna konferencija na tu temu.

Biće to, između ostalog, prilika da se napravi rezime, šta je urađeno u prethodnoj godini. I jedan od rezultata jeste izmena krivičnog zakona, to jest uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i trudnica.

Predstavnik organizatora "Fondacije Tijana Jurić", Igor Jurić smatra da je veliki uspeh što su kao organizacija uspeli da pokrenu jednu takvu inicijativu i utiču na vlast da se uvede takva kazna.

- Ono što je za mene lično bitno jeste to što i posle uvođenja izmene zakonika nismo stali - rekao je Jurić gostujući u Jutranjem programu RTS-a.

Ukazao je i da je bilo pritisaka i da su neke stvari teško podneli.

- Znam da je poneta žalba na ustavnost ove odluke, mi smo potpuno spremni kao organizacija. Želimo da u Srbiji funkcioniše sve po zakonu, da zakon bude jednak za sve. Čekamo kakva će biti odluka Ustavnog suda. Ukoliko ona bude povoljna za nas, mi ćemo samo dokazati ono što smo radili, a ukoliko Ustavni sud odluči drugačije, mi smo spremni da uložimo žalbu sa svim argumentima - naveo je Jurić.

Prema njegovim rečima, polemike uvek ima, ali bezbednost dece mora biti na prvom mestu.

- Nadam se da smo kao društvo saglasni da bezbednost dece mora biti najvažnija stvar u ovoj zemlji, da moramo da uradimo mnogo više - istakao je Jurić.

Dodaje da na stručnu konfrenciju dovode najstručnije ljude koji mogu da govore o vršnjačkom nasilju, o suicidu kod dece i mladih, o potragama za nestalom decom i to je ono što Fondacija radi.

Ukazuje da Fondacija nije tu samo da bi tražila pooštravanje kazni, ona radi na preventivi da se ne bi desile stvari koje se sada dešavaju po školama, kao ono što se desilo Tijani i drugoj deci.

- S obzirom na to da je tema vršnjačko nasilje fokusirali smo se na region, jer čini mi se imamo isti problem - rekao je Jurić.

Kaže da je nedavno u Zagrebu posetio poliklinku protiv nasilja nad decom u kojoj rade izuzetno stručni ljudi, gde roditelji mogu potražiti pomoć kada imaju problem.

Napominje da u Hrvatskoj takođe postoji vršnjačko nasilje, ali u mnogo manjoj meri nego u Srbiji.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    22. septembar 2019 | 11:59

    Divim se ovom čoveku i podržavam ga u svemu što radi. Posle tragedije koju je preživela njegova porodica, čudim se kako ima snage za dalju borbu protiv monstruma kojih je svuda oko nas. Srećno hrabri čoveče.

  • Normalan

    22. septembar 2019 | 08:17

    Srbijo, da li ovakav tekst treba da ostane bez komentara i podrske..Covek radi nesto od cega svi dizu ruke, a to su nasa deca..Siguran sam da je u pitanju Levijatan, sada bi bilo min 50 komentara..Srbijo, jado, bedo.

  • Јасмина

    22. septembar 2019 | 08:28

    Дивим се господину Игору,његовој снази и упорности да заштити најмлађе и најслабије.Његова трагедија га је само ојачала у борби за правду.Желим му све најбоље.Поштовање

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA