Leskovac išaran nacističkim simbolima: Na zgradi Sigurne kuće kukasti krst i znak Kju Kluks Klana

Oko 10-ak fasada unakaženo je sablasnim žvrljotinama

  • 4
kukasti krst, neonacizam, leksovac

Foto: Jugmedia

Fasade desetak kuća u Mlinskoj ulici u Leskovcu u toku noći nedelja na ponedeljak iscrtane su kukastim krstevima i drugim nacističkim simbolima, a među njima i zid Sigurne kuće, svega nekoliko metara od glavne policijske stanice u ovom gradu.

U leskovačkom Centru za socijalni rad, koji gazduje smeštajem za žene i decu žrtve nasilja, rečeno je da su o svemu obavestili policiju, a da su nacistički simbol na sigurnoj kući odmah prekrečili, piše Jugmedia.

Na zidu ove ustanove, kao i na fasadi druge pored nje, iscrtani su simboli takozvanih novih "svastika", simbola mržnje koje su neonacisti izmislili kako bi se lakše međusobno prepoznavali.

Odal runa je inače simbol organizacije Krv i tlo. U nacističkoj Nemačkoj koristila se kao oznaka Hitlerove mladeži. Nakon II svetskog rata koristila ju je zabranjena nemačka neonacistička organizacija Vikinška mladež. Pojavljuje se na transparentima na stadionima, i sve više ga koriste neonacističke grupe. Vodi poreklo iz nordijske mitologije i označavala je slovo „O“ odnosno „nasleđeno tlo, nasledstvo“.

kukasti krst, neonacizam, leksovac

Nacistički simboli na fasadam u Leskovcu Foto: Jugmedia

Drugi simbol, koji je iscrtan baš na zgradi u kojoj su smeštene žene i dece žrtve nasilja, doživeo je u poslednje vreme procvat. To je simbol Kju Kluks Klana, odnosno „kapljica krvi“.

Simbol Kju Kluks Klana čini keltski krst u čijoj se sredini nalazi “obrnuti crveni zarez” u rombu. Znak u sredini krsta simboliše krv koju je "Isus prolio kao žrtvu za belu arijevsku rasu".

kukasti krst, neonacizam, leksovac

Kukasti krst u Leskovcu Foto: Jugmedia

U leskovačkoj policiji nezvanično saznaje Jugmedia da je išarano 14 do 15 kuća, da je po raspoloživim informacijama to učinili mlađi maloletnici.

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    24. septembar 2019 | 08:30

    Pronaci pocinioce I da je srece kao sto nije trebalo bi ih poslati na Goli otok da osete priblizno cari onoga cemu se dive!!!

  • Ssss

    24. septembar 2019 | 10:06

    Fasada sigurne kuce ce ubiti nekog

  • Dragan

    24. septembar 2019 | 20:09

    Buduci delikventi i retardi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA