≫ 

"Greta Tunberg je jako zabrinuta za Srbiju koja je zatrpana smećem": Srbi u svađi zbog tinejdžerke

Među najugroženijima su, zbog naše nemarnosti, Uvac, Zaovinsko jezero, Perućac

  • 48
Greta, Specijalni rezervat prirode Uvac Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/Wikimedia/Sasapokimica

Devojčica Greta Tunberg, koja se pred Ujedinjenim nacijama obratila veoma emotvno govoreći o klimatskim promenama i načinu na koji čovek uništava planetu, oduševila je svet svojim rečima i razumom.

Neke je, istini za volju, jako iznervirala, jer je devojčica, kako mnogi kažu, marioneta svetskih moćnika, te "dete koje boluje od tri bolesti, a koje je izloženo svemu čemu je izloženo poslednjih dana" - ovako nekako se izjašnjavaju i građani Srbije na društvenim mrežama.

Već juče je počela opšta svađa na Tviteru između onih koji su šokirani devojčicinim izlaganjem o klimatskim promenama kada pola planete nema šta da jede i onim koji tvrde da deca nemaju šta da jedu baš zbog klimatskih promena, nikako ne zbog svetskog poretka, te da je Greta devojčica koja može spasti svet i koja nam je svima neophodna u ovom trenutku.

I tako dok i mi iz Srbije (u kojoj tek nekolicina pokušava da odbrani reke od MHE) kličemo Greti i divimo se njenom nivou ekološke svesti i savesti, zaboravljamo sve ono što mi (ne) činimo za prirode naše zemlje.

Tako su na udaru ljudske nemarnosti mnoge naše reke, jezera i planine, a među najugroženijima su Uvac, Zaovinsko jezero, Perućac.

UVAC

Prvo u nizu jezera nastalih sedamdesetih godina posle gradnje brana, Uvačko, dugo je na udaru divljih deponija i kanalizacije koja stiže iz sjeničkih naselja i industrije. Tada se u Uvcu talože otpadne vode ovog okruga, te je stepen zagađenja negde treće, a negde četvrte kategorije. 

Međutim, Uvcu je velika pretnja nizak vodostaj što doprinosi cvetanju algi. Ova pojava najveće probleme zadaje u maju, kada ove biljke cvetaju.

Iako je Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac, prethodnih godina pričao da je opadanje nivoa vode u Uvcu normalno, mnoge turiste brinu ovakve scene sa jednog od najlepših mesta u Srbiji.

PERUĆAC

U akciji čišćenja jezera Perućac od brane HE Bajina Bašta uzvodno do ulaska u kanjon Drine pre neki dan prikupljeno je oko 350 vreća otpada koji je plutao pored obale jezera ili se nalazio na njoj.

- Otpada, koga Drina donosi iz gornjeg toka u jezero Perućac, nažalost, uvek ima. Najviše je plastičnih kesa i flaša. Kad poraste nivo jezera, onda voda plavi obale pa tako zahvata otpad koji se često odlaže na njima  - ističe ribočuvar Rade Veizović.

Perucac, perucacko jezero, Bajina Basta Foto: Telegraf

ZAOVINSKO JEZERO

Turisti, izletnici, ribolovci i svi koji se dive prirodnim lepotama Tare, tokom marta 2019. godine nisu mogli da se načude na šta je ličilo Zaovinsko jezerovodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike.

Nivo vode Zaovinskog jezera drastično je bio opao, zalivi su bukvalno presahli, a iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine. Pojavili su se čak i temelji kuća i nadgrobni spomenici. Vodeno prostranstvo se povuklo oko korita Belog Rzava i dubinski se prepolovilo. Jezero je bilo pretvoreno u ruglo.

Zaovinsko jezero Foto: Printskrin/Youtube
Zaovinsko jezero Foto: Printskrin/Youtube

JEZERO VRUTCI

Plastične boce, kese i drugo smeće na jezeru Vrutci prekriva nepristupačne zalive, iako ova akumulacija snabdeva Užice vodom za piće.

Najviše smeća, kažu u užičkoj vlasti, u jezero dospe kada vodostaj naglo poraste, pa Đetinja prodre na livade, ribolovačke staze i u šumarke, i otuda pokupi sve što izletnici, pecaroši i kupači ostave i donese u jezero. A kada vodostaj opadne, otpad ostaje zarobljen u području brane i zaglavljen u granju na obalama uvala.

Slučaj Vrutci probudio je i opomenuo sve u Srbiji isto kao i podatak da se 90 odsto otpadnih voda ispušta bez ikakve prerade direktno u prirodu - u reke i jezera, pa je gradnja postrojenja za prečišćavanje neophodna.

- To će biti proces koji će trajati bar 20 godina, koštaće 10 do 20 miliona evra, ali je neophodan kako bi nam reke bile čiste - rekao je ranije profesor Svetozar Marjanović iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

SMEĆE NA ULICAMA

I dok se smeće vijori po ulicama naših gradova, dok su nam po autobusima izlepljene žvake, dok su nam po parkovima polupane klupe i dok za sve to krivimo   državu...

... bilo bi dobro da se još malo svađamo zbog Grete.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(S. O. S. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dak

    27. septembar 2019 | 11:18

    Nemoj dete o nama nista pricati.Mi cemo iz inata da se udavimo u smecu.A reke nam i ne trebaju.Ceo svet place za ovakvom prirodom a mi je unistavamo.

  • Da

    27. septembar 2019 | 12:00

    To dete nema blage veze o cemu lupeta Doveli su je tamo gde mu nije mesto Manipulisu sa njom

  • Sneza

    27. septembar 2019 | 11:26

    Pitala bih Gretu, da li je cula za kanal Dunav _ Tisa _ Dunav ?Ako sme neka dodje da vidi kakav je Vrbas i okolina...Norvezani koji su tu pocinjali analize svi mrtvi...Garantujem zivotom da je vrbaski kanal direktan izvor smrti. A u Vrbasu otvoren turisticki savez...vidite na internetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA