Užas na Dunavu kod Srebrnog jezera: Strujom ubili dve tone ribe, sve uradili pred čuvarima

Ribolovcii kažu da su nezapamćen slučaj pomora ribe prijavili inspekciji u Velikom Gradištu gde im je rečeno da je inspektorka na bolovanju i nema ko da izađe na teren

  • 11
Pomor ribe, Srebrno jezero, ribokradice Foto: TPKnews.com

U zimovniku na toku Dunava kod Velikog Gradišta, koji se nalazi u sklopu turističkog kompleksa "Srebrno jezero" sportski ribolovci su u četvrtak ujutru našli ogromnu količinu uginule ribe.

Prema procenama samih ribolovaca preko tonu, ako ne i čitave dve tone, mahom bele ribe predvođene tolstolobikom. Oni kažu da je bilo dosta uginulog krupnog tolstolobika od pet i više kilograma, a bilo je i primeraka uginulih od 10 do 20 kilograma ove ribe-čistača.

Oni kažu da su nezapamćen slučaj pomora ribe na Dunavu kod Srebrnog jezera prijavili inspekciji u Velikom Gradištu gde im je rečeno da je inspektorka na bolovanju i nema ko da izađe na teren.

Pomor ribe, Srebrno jezero, ribokradice Ribolovci su besni zbog prizora koji su zatekli; Foto: TPKnews.com

- Sramota da se ovakva ekološka katastrofa desi na našem Dunavu. Sumnjamo da su to uradile ribokradice i da je riba pobijena strujom ili nečim drugim. To je urađeno pred nosom ribočuvara koji tu imaju čuvarsku kućicu. Šta su radili, ne znam, ali znam da će posledice ove ekološke katastrofe biti dalekosežne i dugotrajne. Kada sam video prizor uginule ribe pošle su mi suze na oči od besa i žalosti - priča jedan ogorčeni ribolovac koji tu svakodnevno peca i kaže da je posebno ljut na gradske rukovodioce i njihove inspekcije koji nisu odmah izašli na teren nakon prijave.

Predsednik Ribolovačkog društva "Srebrno Jezero" Zlatko Šulović, takođe smatra, da su pomor ribe izazvale ribokradice.

– Ubeđen sam da su ovoliku ribu strujom pobile ribokradice, kojih na ovom potezu Dunava, kao i na samom jezeru ima mnogo, pošto ribočuvarska služba radi slabo. A možda rade dobro u dosluhu sa ribokradicama. Sumnjam da je riba pobijena pošto po vodi pluta samo bela riba i manje kvalitetni tolstolobik, dok kvalitetne ribe kao što su som, šaran i smuđ nigde među uginulom ribom nema - rekao je Šulović.

Pomor ribe, Srebrno jezero, ribokradice Predsednik Ribolovačkog društva "Srebrno Jezero" Zlatko Šulović; Foto: TPKnews.com

On je dodao i da je to zato što su "nečasni ljudi, želeći da zarade, pokupili kvalitetnu ribu".

- Nema ih zato što su ih nečasni ljudi okupili, ostavivši iza sebe zarad lake zarade na kvalitetnoj ribi, ogromnu štetu i materijalnu i ekološku - ogorčen je Šulović.

Prema njegovim rečima tačan uzrok pomora ribe znaće se tek kada se uradi analiza od strane stručnih službi koje su na teren izašle tek nakon nekoliko njegovih urgencija, pošto je o ovoj eko-katastrofi obavestio policiju, tužilaštvo i republičku inspekciju zadužene za lov i ribolov.

(Telegraf.rs/TPKnews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Злаја

    27. septembar 2019 | 11:43

    Ми смо постали гори од животиња..

  • Goran

    27. septembar 2019 | 11:24

    Uzas ovo je isto kao da su ubili ljude strasno da li ce se ovde nesto promeniti ikad

  • Milorad

    28. septembar 2019 | 00:19

    Tako potez, Vel, Orašje, Vel, Plana, Staro selo, Novo selo, velika Morava je uništena, a traže da se dozvola plati. Od 90-ih godina, struja radi, i dinamit, a onda kukamo kako nas upropastio zapad, upropastili smo mi sami sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA