≫ 

Kako je bračni par iz Srbije otkrio aferu Kriosejv: Rastko je sve do detalja opisao

Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno i zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperaturi od +15, a trebalo je da stignu na temperaturi na -150

  • 4
Rastko Petaković, matične ćelije Printskrin: TV Prva/Jutro

Kako je bračni par iz Srbije otkrio aferu "Krio sejv" koja je potresala roditelje kako u Srbiji, tako i širom Evrope?

Petakovići su imali nadu da će svoju sedmogodišnju ćerku koja ima autizam da izleče matičnim ćelijama koje su uzete po njenom rođenju. Međutim, stvari počinju da se komplikuju na putu od Švajcarske banke do klinike u Americi gde je trebalo da se počne sa terapijom, kada su roditelji ustanovili da su matične ćelije uništene.

Rastko Petaković ispričao je čitavu priču od trenutka kada su naručili svoje matične ćelije iz skladišta u Belgiji gde su se čuvale, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve.

Matične ćelije su, kako on kaže, iz Belgije prebačene u Ženevu i onda su poslate u Severnu Karolinu. Bile su poslate preko sertifikovane kurirske službe, ali to je upravo bio problem.

Petakovići su utvrdili da je do tada bila praksa da se matične ćelije šalju uz pratioca, uz tehničko lice koje je neprekidno uz paket. Pratilac  uz sebe ima kontejner i u slučaju bilo kakve promene temperature, ili kvara može da ih prebaci i tako omogući da bezbedno stignu na odredište.

Ispostavilo se da je pakovanje bilo neispravno.

Rastko Petaković, matične ćelije Rastko Petaković je gostovao u emisiji na TV Prva; Printskrin: TV Prva/Jutro

- Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno I zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperaturi od +15, a trebalo je da stignu na temperaturi -150 - objasnio je Petaković na TV Prva.

Inače, Petaković je ispričao da je u tom trenutku bila okončana klinička studija koja je odobrila korišćenje matičnih ćelija za tretman autizma, što je njima probudilo nadu.

Bezuspešno su pokušavali da kontaktiraju firmu "Krio sejv" i saznaju odgovore na mnoga pitanja, te su nakon mesec dana Petakovići pokrenuli sopstvenu istragu.

- Pronašli smo ljude za koje smo mislili da mogu biti svedoci u istrazi, ljude koji su raniji bili u upravi "Krio sejva" i one koji su u tom trenutku odgovorna lica. Nakon što smo im rekli da ćemo podneti krivične prijave protiv kompanije usmeriti i ka njima, zbog čega oni odlučuju da sarađuju sa nama. Dobijamo njihove izjave i dokumentaciju koja nas je navela na pravi trag da podnesemo prijavu švajcarskim organima - navodi Petaković.

Nakon podnesene prijave klupko počinje da se odmotava i posle sprovedene višemesečene istrage kompaniji "Krio sejv" je oduzeta licenca.

- Verujem da nisam prvi koji je otkrio ovu aferu, ali sam verovatno bio najuporniji. Kako smo saznavali informacije vezane za problem sa tom kompanijom ispostavilo se da je to javna tajna u čitavoj industriji. Mnogi znaju za to šta se dešava sa "Krio sejvom" i to je tema raznih konferencija, ali da niko ne radi nešto značajnije po tom pitanju - priča Petaković.

Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute.

(Telegraf.rs / Prva TV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    27. septembar 2019 | 16:01

    Koliko su krivi ovi iz companion Kriosejv toliko je kriv i onaj ko im je dao licencu da rade kod nas.

  • Amadeus

    27. septembar 2019 | 16:08

    Cela ta priča sa čuvanjem matičnih ćelija tek rodjenog deteta je čista pljačka i po meni nepotreban izdatak jer već postoje banke matičnih ćelija iz kojih je moguće dobiti odgovarajućeg donora u slučaju, ne daj Bože, potrebe. Plus što svega par bolesti pokušavaju lečiti uz pomoć njih. Ljudi bi trebali da malo razmisle pre nego što tek tako poklone pare ovakvim prevarantima i da ne veruju mnogo reklamama

  • Gaga

    27. septembar 2019 | 18:16

    To care

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA