≫ 

Devojčica iz Šapca koju je dečak posekao po vratu zbog bolova ne ide u vrtić. Otac krivi vaspitačicu

Posekotinu na vratu dugu 2 cm lekari su zašili i devojčici odredili terapiju antibioticima

  • 18
Iva Milosevic, devojica posecena makazama, sabac, vrtic, povreda, izvestaj lekara specijaliste Foto: Privatna arhiva

Šestogodišnja I.M. koju je u ponedeljak u vrtiću "Bajka" u Šapcu dečak iz predškolske grupe makazicama za papir posekao po vratu juče i danas izostala je sa nastave. Posekotinu na vratu dugu 2 cm lekari su zašili i devojčici odredili terapiju antibioticima, a roditelji navode da povremeno ima i bolove.

Sutra će otići u šabačku bolnicu na prvo previjanje rane koja bi trebalo brzo da zaraste s obzirom na to da je, prema lekarskom nalazu plitka i zahvata samo površinski sloj kože.

Devojčica se smirila, ali roditelji nisu, pošto im svi detalji još nisu potpuno jasni.

Otac Ivan M. smatra da vaspitačica nije smela da dozvoli da dođe do povređivanja, a kada je njegova ćerka posečena, da je morala da zatraži stručnu lekarsku pomoć.

- Umesto toga ona je ispred vrtića objasnila kako je dete povređeno, rekla da je ona zaustavila krvarenje i kako sve nije ništa strašno. Ne znam da li da verujem u njenu priču da je obavestila svoje nadređene o ovome. Da jeste, zar ne bi bilo logično da je mene i suprugu sačekao direktor, pošto sve što se dogodilo nije uopšte naivno. Dete ima jednu kopču na vratu, a u vrtiću nisu ni pomišljali da je detetu potrebna lekarska pomoć. Izgleda da nekome ne odgovara što smo dete pravo iz vrtića odveli u bolnicu, pa sad izmišljaju kako smo policiji rekli da je kriv dečak koji je potegao makazice - kaže otac.

On dalje navodi da ni jednog trenutka nije krivio dečaka koji je njegovu ćerku posekao po vratu. Kaže da je telefonom razgovarao sa ocem tog dečaka i njemu to više puta ponovio.

- Čovek se izvinjavao meni što je njegovo dete poseklo moje, a ja sam mu rekao da nema zbog čega i ponovio da supruga i ja ne mislimo da je dečak kriv. Jedini krivac u svemu je vaspitačica zato što je bila tu i dopustila da se ovo dogodi - kaže Ivan M.

Iva Milosevic, devojica posecena makazama, sabac, vrtic, povreda, izvestaj lekara specijaliste Foto: Privatna arhiva

Čitaoci Telegrafa su se u komentarima na vest o povređivanju devojčice u šabačkom vrtiću podelili u podršci vaspitačima i osudama zbog povremenih nemilih događaja u srpskim vrtićima.

I šabačko tužilaštvo se, kako su preneli mediji, izjasnilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka s obzirom da je jedno dete povredilo drugo.

Iz PU "Naše dete", u okviru koje radi vrtić "Bajka" u kojem se desio nemio slučaj saopštili su da je pokrenuta procedura prema njihovom protokolu, nakon koje će se utvrditi kako je došlo do povrede.

Advokat Dragomir Jocković, iz ličnog iskustva, tvrdi da u ovakvim slučajevima dete nikako ne može da bude krivo, već isključivo ustanova.

Devojcica posecena makazama, Sabac Foto: Privatna arhiva

- Zastupao sam svojevremeno majku koja je tužila Predškolsku ustanovu u Bogatiću zbog lakših povreda koje je dete zadobilo tako što je palo sa ljuljaške. Spor je okončan dodeljivanjem naknade za štetu jer je dokazan propust vaspitača - kaže Jocković.

Spor je na sudu izgubila i srednja škola u Bogatiću, po tužbi u kojoj je Jocković zastupao svog sina kojeg je na času fizičkog vaspitanja pesnicom u glavu udario drugi učenik, polomio mu nos i izbio zub.

Advokat navodi da se u Zakon o obligacionim odnosima, u članu 167., koji govori o odgovornosti drugog lica za maloletnika, izričito navodi da "za štetu koju drugom prouzrokuje maloletnik dok je pod nadzorom staratelja, škole ili druge ustanove, odgovara staratelj, škola, odnosno druga ustanova, osim ako dokažu da su nadzor vršili na način na koji su obavezni, ili da bi šteta nastala i pri brižljivom vršenju nadzora."

Roditelji male I.M. za sada imaju samo nalaz lekara iz šabačke bolnice o povredi. Odlučili su da sačekaju šta će PU "Naše dete" zvanično reći o celom slučaju, pa će potom odlučiti o pokretanju sudskog spora.

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    2. oktobar 2019 | 16:43

    Budimo objektivni.. koliko puta su vam se deca pobila u sekundi , a imate samo dvoje dece..za milog Boga gde gledate roditelji..koliko puta vam dete na vase oci palo i povredilo se...pa gde ste bili I gledali.. Ljudi sekund je dovoljan, pa ne moze zena imati toliko pari ociju koliko je dece u grupi.. Sigurno kao i u svim profesijama ima neradnika i neprofesionalnosti, ali zaista ne zelim da donosim sud na osnovu samo jedne strane price... Cesto mi roditelji znamo naduvati stvari.. Svojim ocima sam gledala vaspitace na moru sa decom.. roditelji ko ludi zovu svaki min.. alooo gde vam pamet , sekund nepaznje vaspitaca eto zla...a onda se ljute sto vaspitac se ne javlja.. pa zovite kad deca zaspu..ne ugrozavajte zivot sopstvenoj deci i ne trazite krivca uvek u drugom..kuci sa jednim detetom pa vam se povredi..a ne njima po 30 u grupi..

  • Зоран

    2. oktobar 2019 | 19:52

    А колико се пута деца случајно повреде у присуству родитеља зар би требало да их надлежне службе одмах због тога оптужују за немар. Наравно да се овакве ствари дешавају када је пуно деце на окупу. Најлакше је одмах оптужити васпитачицу.

  • Dzuda

    2. oktobar 2019 | 19:28

    Za sve su uvek krive vaspitacice i ucitelji... samo po njima.. A da se dete kuci poseklo ko bi bio kriv????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA