Mečka ušetala u Mečke i napravila dar-mar: Uništila sve Bošku, a on se još i šali na svoj račun

- Naš narod imao je običaj da kaže "jaki kao mečke", pa su i sam zaseok nazvali Mečke. Ja stojim onako šokiran prizorom, a komšija kaže: "Mečka stigla u Mečke". Vala još nas samo ta šala i održava - priča pčelar

  • 1
Medved, besan, ljut, zubi Foto: Shutterstock

Bošku Parezanoviću, iz ivanjičkog sela Kumanica, mečka je tokom noći razorila pčelinjak i uništila pet košnica. Šteta je preko 500 evra, ali njega više brine činjenica da nije u stanju da zaštiti preostala pčelinja društva.

- Šta da radim ja sada sa njima? Moram ih negde seliti jer mečka je upoznala teren, zna gde su i ponovo će doći. Noćas moram da ložim vatru celu noć, a sutra da vidim šta ću. Nije mi svejedno, treba da dežuram pokraj pčelinjaka, a zaštitu nemam. Pa i da imam pušku ne bih smeo po zakonu da pucam jer bi mi kazna bila viša nego što je vrednost mojih pčela - priča Parezanović.

On je ostao zatečen jutrošnjim prizorom uginulih pčela i polomljenih ramova koji su bili razneseni po čitavoj livadi. U prvi mah nije znao šta je napravilo ovakav haos, ali tragovi na koje je ubrzo naišao posvedočili su da je u pitanju mečka.

- Komšija je prvi video tragove, on živi bliže. Ja sam posle krenuo da pogledam i lepo se ocrtavaju. Nije ovo prvi put. Znam ja da one pred zimsko povlačenje traže hranu. Ranije su mi ulazile u šljive i njivu, ali to je gore na planini. Sada su se baš spustile nisko prema selima. Znači da ih niko ne hrani, a kao zaštićene su i brinu o njima - dodaje Parezanović.

U višim predelima ivanjičke opštine česti su susreti stanovnika sa mečkama. Iako su gorštaci spremni na takve izazove, ipak nikome nije svejedno kada ugleda mečku.

U tom selu žive jaki i krupni ljudi

Boško Parezanović, koga je ova situacija ozbiljno potresla, ipak je imao dovoljno visprenosti i duha da se na račun svega našali.

- Ne znam da li ste upoznati da su ovaj zaseok nastanili mnogo jaki i krupni ljudi. Naš narod imao običaj da kaže "jaki kao mečke", pa su i sam zaseok nazvali Mečke. I kada je mečka napala moj pčelinjak, ja stojim onako šokiran prizorom, a komšija kaže: "Šta ćeš Boško, mečka po slobodi došla kod svojih. Mečka stigla u Mečke". Vala još nas samo ta šala i održava - zaključuje Boško.

(Telegraf.rs / Izvor: infoliga.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siko

    6. oktobar 2019 | 16:32

    Ima za to specijalan pas za medvede .Karelijski gonić medveda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA