≫ 

Eksplodirala sušilica za veš dok je porodica iz Glogovca spavala: Ali tad je tek počeo pakao za njih

Sva sreća, mašina se nalazila u kupatilu u pomoćnoj zgradi, pa ukućani nisu povređeni

  • 8
Eksplozija bojlera Foto: Telegraf

Nabavka kućnog uređaja za svakog potrošača je investicija, naročito ako su u pitanju tehnički proizvodi koji se "ne kupuju svakog dana", kao što su veš mašine, frižideri, zamrzivači... Kada iz kućnog budžeta mora da se izdvoji veća suma novca za takav uređaj, potrošači najčešće biraju robne marke prema odnosu kvaliteta i cene, uzimajući u obzir i sopstvene finansijske mogućnosti. Pritom veruju da će ih uređaj dugo služiti, a ni ne pomišljaju da će se pokvariti bar pre isteka garantnog roka.

Porodici Jocković iz Glogovca, kod Bogatića, koja je prošle zime problem sa sušenjem veša rešila nabavkom mašine renomiranog proizvođača desilo ono što nisu ni sanjali.

Posle nešto više od pola godine, mašina je eksplodirala poput bombe, zbog čega je kupatilo potpuno demolirano, svi tehnički uređaji u njemu su pregoreli, a ukupna šteta je višestruko premašila vrednost mašine. Sva sreća, mašina se nalazila u kupatilu u pomoćnoj zgradi, pa ukućani koji su u vreme eksplozije i požara spavali u kući nisu povređeni, već su samo na smrt preplašeni.

eksplozija sušilica za veš, Bogatić Mašina za sušenje veša im uništila kupatilo Foto: Telegraf

- Mašina je kupljena u januaru i još je bila u garantnom roku. U tom trenutku nije radila, samo je bila uključena u struju i čudno je i neobično zašto je eksplodirala i zapalila se. Svi uređaji koji su bili u kupatilu posle toga više ne mogu da se koriste jer su pregoreli ili se istopili, celo kupatilo je bilo crno od dima i čađi, a svuda je bilo šuta od pločica i maltera koji su otpali sa zidova. Od sušilice za veš ostala je samo metalna konstrukcija, kao što je od bojlera ostao samo kazan, dok se na veš mašini rastopila sva plastika - kaže domaćin Dragomir Jocković.

S obzirom da je Jocković advokat i dobro "potkovan" poznavanjem prava potrošača, uspeo je da dobije mnogo više informacija nego što bi drugi prosečan, potrošač mogao.

eksplozija sušilica za veš, Bogatić Od bojlera ostao samo kazan Foto: Telegraf

Prodali su mi tempiranu bombu

Sve se dogodilo pre mesec dana, kada je počelo i natezanje sa proizvođačem mašine oko nadoknade štete. Domaćin je bio uveren da će se lako i brzo dogovoriti sa proizvođačem mašine, ali se debelo prevario. Pregovarao je sa zastupnicima proizvođača više od mesec dana.

- Oni su, naravno, pokušavali da na svaki način izbegnu odgovornost, ali su malo pomalo počeli da popuštaju kada sam angažovao sudskog veštaka elektro-inženjera koji je dokazao da su mi prodali tempirnu bombu. Nikakvi kvarovi na instalacijama u kući nisu bili uzrok eksplozije, na šta su oni ukazivali kako bi izbegli da plate odštetu ne samo za njihov uništen uređaj već i za ostale. Veštak je dokazao da se mašina zapalila i potom eksplodirala zbog nekvalitetnih delova i loših spojeva posle čega nisu više imali argumenata za svoju odbranu - kaže Jocković.

Dragomir Jocković advokat Dragomir Jocković Foto: Privatna arhiva

Porodica Jocković je ipak odustala od tužbe za pretrpljeni strah i duševni bol kada je proizvođač pristao da plati odštetu u visini cene svih uništenih uređaja koji su se nalazili u kupatilu. Pomirljivo su odustali od troškova renoviranja kupatila i veštačenja, ali su izričito odbili da umesto izgorele sušilice uzmu novu.

Posle ovog gorkog iskustva sušilicu više ne žele u kući, a veš će, kažu, ubuduće sušiti na žici u dvorištu.

Video: Bračni par otišao na more, a stan na Novom Beogradu im se zapalio

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. oktobar 2019 | 22:11

    Nista bez vetra i cistog vazduha

  • Cika Velja

    7. oktobar 2019 | 23:24

    A sta to u susilici od elekro opreme(delova) moze ovako da eksplodira i da gori??? Ako neko zna,neka pise.

  • Zorana

    7. oktobar 2019 | 22:41

    Slučaj jedan u milion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA