≫ 

Sukob do krvi oko mini hidroelektrana na Staroj planini: Investitor odustao od izgradnje

I jedni, i drugi završili su s krvavim glavama

  • 14
Topli Dol, Odbranimo reke Stare planine Printskrin: Facebook/Marica Stamenković

U selu Topli Do na Staroj planini, u ponedeljak ujutru došlo je do sukoba meštana s privatnim obezbeđenjem investitora koji je tu želeo da gradi mini hidoelektranu, prenose mediji.

Do sukoba je došlo nakon što je, kako tvrde aktivisti, privatno obezbeđenje investitora upotrebilo biber sprej, a stanovnici su, revoltirani tim, potegli kamenice. U sledećem trenu kamenice su bacale obe strane. Nekoliko meštana, kao i radnici privatnog obezbeđenja, zadobili su lakše povrede, a policija je pokušavala da zavađene strane smiri.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice sela Temska Tomislava Pančića, povređeno je nekoliko aktivista, meštana i radnika obezbeđenja investitora.

- Došla je i Hitna pomoć koja je pružila pomoć povređenima - rekao je Pančić.

Nakon sukoba, investitor Dragan Josić objavio je nakon toga da odustaje od gradnje mini centrale na Staroj planini.

Investitor Dragan Josić izjavio je za TV Pirot “da su danas linčovani na njihovoj parceli u privatnom vlasništvu“.

- Grupa nasilnika je došla iz Pirota i Temske i bukvalno su kamenovali, rušili su ogradu, zapalili građevinsku tablu i ogradu. Razbili su glavu dvojici naših radnika a meni su slomili ruku. Ja se više neću vraćati u Pirot i nikada više ovde nogom neću kročiti - rekao je Josić u telefonskoj izjavi.

Pre desetak dana predstavnici Pokreta Odbranimo reke Stare planine sastali su se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je tom prilikom rekao da će što pre predložiti Vladi Srbije da se na sednici Skupštine Srbije donese zabrana izgradnje MHE u zaštićenim područjima.

Inače, meštani i aktivisti su nedeljama danonoćno organizovali straže na “Srđanovom mostu“ na ulazu u selo, kako bi sprečili izgradnju MHE.

Kada su investitoru "videli leđa", kako bi bili sigurni da je zaista otišao, sa dva kamiona su ga pratili skoro do Pirota.

Pirotska policija saopštila je da su intervenisali tokom sukoba meštana sela Topli Do i obezbeđenja i radnika na izgradnji mini hidroelektrane.

Video: Protest protiv izgradnje mini-hidroelektrane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA