≫ 

Pećka Patrijaršija: Završena liturgijska proslava osam vekova Autokefalnosti SPC

Centralna proslava jubileja SPC počela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žica uz prisustvo pet hiljada vernika, a večeras će u u Sava centru biti održana svečana akademija na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti odlikovan ordenom Svetog Save

  • 2
Liturgija, autokefalnost SPC Foto: TV Hram

Danas je u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom i duhovnom sedištu Autokefalne Crkve srpskih i pomorskih zemalja, odslužena saborna Sveta Liturgija kojom je završeno liturgijsko proslavljanje ovog velikog jubileja naše Pomesne Crkve, prenela je TV Hram.

S blagoslovom patrijarha Irineja liturgiju je služio Mitropolit Crnogorsko-primorski i Egzarh pećkoga trona Amfilohije uz sasluženje i molitveno učešće 22 arhijereja Sabora SPC, više igumana i protojereja Eparhije Raško-prizrenske i drugih eparhija SPC.

Liturgija, autokefalnost SPC Mitropolit Amfilohije - Foto: TV Hram

U Svetoj Liturgiji učestvovao je hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije na čelu sa igumanijom mati Haritinom, više monaha i monahinja i preko hiljadu vernika, među kojima je posebno bilo mnogo dece iz kosovsko-metohijskih enklava, javila je Televizija „Hram“.

Mitropolit Amfilohije je besedio o značaju osmovekovnog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve koji se pored Žiče, prve srpske Arhiepiskopije obeležava liturgijski i u Pećkoj Patrijaršiji gde je vekovima stolovao najveći broj srpskih arhiepiskopa i patrijaraha.

Liturgija, autokefalnost SPC Vernici na liturgiji - Foto: TV Hram

Nakon Svete Liturgije osveštan je slavski kolač u slavu Svetog Sergija Radonješkog, svetitelja zaštitnika Episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija. Nakon Svete Liturgije arhijereji okruženi većim brojem dece pozdravili su okupljeni verni narod.

Današnja proslava završena je trpezom u manastirskoj trpezariji uz pesmu prizrenskih bogoslova, prenela je TV Hram.

(Telegraf.rs/TV Hram)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamita

    8. oktobar 2019 | 16:54

    Velicanstveno

  • Драган

    8. oktobar 2019 | 18:45

    Требали сте нам рећи које су то заслуге достојне ордена СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA