Jedna od najlepših kuća u Leskovcu čuva tajnu tavanske puške: Nekada su njeni hodnici bili puni krvi

Ostala je misterija tavanske puške, koja je pronađena, a potom predata policiji i uništena

  • 0
Muzička škola, Leskovac, istorija

Foto: Jugmedia.rs/D.Marinković

Kada se krene desnom obalom korita Veternice, na drugom skretanju ka centru Leskovca, prvo što se već pola veka čuje, jesu zvukovi klavira, violine i flaute jer je tu na početku Mlinske ulice smeštena Muzička škola. Pre toga se godinama iz ove zgrade čula malo drugačija muzika – plač tek rođene dece, ali i neke druge glasove koji nas uvode u mračniji deo leskovačke istorije, piše Jugmedia.rs

I danas se pojedini Leskovčani kada prođu pored zgrade Muzičke škole hvale kako su se rodili  tu jer je gradsko porodilište u njoj bilo smešteno sve do 1974. godine. Ipak, malo kome je poznata istorija ove kuće, koja je bila u vlasništvu porodice čuvenog doktora Dekleve, i koja danas traži povraćaj tog objekta od oko 2.000 kvadrata.

Muzička škola, Leskovac, istorija

Danas iz nje dopiru najlepši zvuci, Foto: Jugmedia.rs/D.Marinković

- Jedna od najlepših starih kuća u Leskovcu, koja nije porušena ili stradala u bombardovanju 1944. godine, krije velike tajne, ali i stradanja. Pre zvuka violina i magičnog plača tek rođenih beba, iz ove zgrade su se čuli krici očaja i velike tragedije Leskovčana, a bogami krije i velike još uvek nerazjašnjene tajne - uvodi nas u priču o ovoj kući istoričarka i direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević.

Sadašnja zgrada Muzičke škole sazidana je krajem 1927. godine kada je poznati Leskovčanin doktor Dušan Dekleva daje ostavku na držvanu službu i zajedno sa doktorom Žakom Konfinom 1928. godine otvara privatnu ambulantu. Kasnije, kada se Žak Konfino iselio iz Leskovca, Dekleva 1936. godine otvara privatni sanatorijum, radeći u njemu sve do njegove nacionalizacije 1948. godine.

- Sanatorijum za lečenje unutrašnjih, hirurših i ženskih bolesti, koji je imao operacionu salu, porodilište i rendgen - podseća Ninošević.

Muzička škola, Leskovac, istorija

Jeziva prošlost, Foto: Jugmedia.rs/D.Marinković

Bio je 6. septembar 1944. godine, kada je grad u savezničkom bombardovanju bukvalno sravnjen sa zemljom, a žrtve se broje u hiljadama. Dušan Dekleva je prvi pritekao u pomoć žrtvama. Dvorište je bilo prepuno stradalih ljudi. Nije moglo da se hoda. Hodnici su bili prepuni krvi.

- Doktor Dušan Dekleva je bio primer izuzetne humanosti i doktorske etike, primer nesebičnog zalaganja, za svakog bolesnika - navodi u svojoj knjizi “Razvoj zdravstvene službe u leskovačkom kraju 1878-2005, Leskovac” V. Ristić.

TAJNA TAVANSKE PUŠKE

Zgrada Muzičke škole, tvrde istoričari, mnogo pre nego što je u njoj zasvirala prva violina, krije mnoge tajne koje nažalost nikada neće biti razotkrivene.

- Radnici Muzičke škole su na tavanu ove kuće pre desetak godina otkrili zaboravljenu pušku, najverovatnije iz perioda Drugog svetskog rata. Nažalost, nisu je doneli u muzej već su je prosledili leskovačkoj policiji, a oružje je uništeno, tako da će tajna tavanske puške zauvek ostati tajna - zaključuje Mira Ninošević.

(Telegraf.rs/Jugmedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA