≫ 

"Novinari su se pretvorili u stalak": Tamari Skrozi nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost

Ovogodišnja, treća po redu, dodela priznanja upriličena je u Dorćol placu

  • 1
Tamara Skrozza Printskrin: Youtube/Južne vesti

Novinarka nedeljnika Vreme i agencije FoNet Tamara Skrozza dobitnica je nagrade za novinarsku hrabrost i izuzetnost koju dodeljuje Fondacija Katarina Preradović.

Obrazlažući odluku da Skrozza bude ovogodišnja laureatkinja, predstavnik Fondacije Katarina Preradović, Velimir Ilić, istakao je da je osnovni kriterijum bio nepristajanje na ćutanje.

- Danas smo došli u situaciju da novinari ili ćute ili su se pretvorili u stalak za mikrofon - rekao je Ilić i dodao da su i Katarina Preradović i Tamara Skrozza "nadrasle profesiju i vredne su divljenja i poštovanja".

Ilić je rekao da je zajedničko Katarini Preradović i Tamari Skrozza da ne pristaju na ćutanje i činjenicu da se novinarska profesija pretvorila u baruštinu. Cilj nagrade je da se sačuva sećanje na Katarinu Preradović, koja je bila jedna je od najuticajnijih ekonomskih novinara i veliki borac protiv korupcije.

- Novinarska hrabrost, izuzetnost i doslednost vrline su koje se danas retko sreću, pa smo verovatno zbog toga i tu gde smo: pod nezapamćenim političkim i ekonomskim pritiscima, izloženi pretnjama - rekla je Skrozza primajući nagradu. Ona ukazuje i na "totalnu nesolidarnost" među novinarima, kao i na to da su ponekad potpuno neopravdano "puni sebe", ali i podložni različitim "dilovima" s političarima, biznismenima i interesnim grupama.

- Zato nas građani i građanke posmatraju s nepoverenjem i u svim anketama tvrde da smo među najkorupitivnijim i manipulacijama najviše sklonim profesijama - primećuje Skrozza.

Severna Koreja, Kim Tramp samit, novine naslovi Foto: Tanjug/AP

Dodala je i da, uprkos svemu, i dalje veruje da je potrebno biti hrabar i dosledan.

- Ne da postaviš pitanje, ne da napišeš pošten tekst ili uradiš pošten intervju, već da koliko toliko dignute glave izdržiš posledice i platiš ceh. Ako zarad sopstvene udobnosti odustanemo od principa, ni ovaj naš posao nema nikakve svrhe - navela je laureatkinja.

Ona je ocenila i da su vremena sve gora i teža i da su u takvim okolnostima principi zapravo važniji od svega.

- Ne možemo danas biti novinari, a služiti i saginjati se pred svakim ko nam to kaže. Ne možemo biti novinari, a pristajati da igramo uloge statista u svim podmuklim predstavama različitih političkih grupa - poručila je Skrozza.

Smatra da je još gore ćutati ili se odreći vrednosti koje bi novinari, po pravilu, trebalo da zastupaju i ističe da se Katartarina Preradović tih vrednosti nije odrekla do svog zadnjeg dana i zadnjeg udisaja.

- Daću zato sve od sebe da opravdam vašu veru i vaše poverenje i truditi se da svakog dana, do samog kraja, sledim njen i primer drugih kolega koji se nikada nisu obrukali, nikada poklekli i nikada zaćutali - kazala je Skrozza.

Ovogodišnja, treća po redu, dodela priznanja upriličena je u Dorćol placu, a priznanje je uručio predsednik Fondacije Katarina Preradović Veselin Simonović.

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA