≫ 

Da ne zaborave korene i znaju gde im je domovina: Srbi dobili svoje udruženje u Beču

Ambasada Srbije u Austriji pozvala je na svečanost sve građane Srbije koji rade u toj zemlji

  • 1
Udruženje Srba Printskrin: Youtube

Više od 120.000 Srba, koliko ih zvanično živi u Austriji, dobilo je večeras svoje udruženje u centru Beča.

Prostorije udruženja nalaze se na adresi Thaliastraße 87, a ambasada Srbije u Austriji pozvala je na svečanost sve građane Srbije koji rade u toj zemlji.

Otvaranju Udruženja Srba u Austriji prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i drugi.

Udruženje Srba Printskrin: Youtube

Pevalo se: "Oj, Srbijo, mila mati", "Tiho noći moje zlato spava", "Sjajna mesečina, mila nane", a prisutne je oduševila i Anđela, devojčica koja je naučila srpski za samo godinu dana, iako je rođena u Austriji. Ona je recitovala "Domovinu".

- Zahvalni smo što se Srbi drže ono što nam je ostavljeno u amanet od predaka, da samo sloga Srbina spasava. Okrenuti smo i našoj crkvi, koja ima osam vekova. Beč je za Srbe veoma važan grad, jer su Srbi tu postali ozbiljna zajednica. Pozivam vas da se ujedinite kako bi vas poštovali. Danas Srbija polako jača i može da pomogne dijaspori - kazao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Na svečanosti se oglasio i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji.

Udruženje Srba Printskrin: Youtube

- Već 1965. su Srbi u Austriju mogli da dođu bez viza, a već posle par decenija počela su da se nižu udruženja. I ovo udruženje je simbol jedinstva naroda Srbije u Austriji, a ono što je važno je da nas podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić - kazao je ambasador.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    12. oktobar 2019 | 08:57

    Sta ima da zaborave kad su vec zaboravili a zasto bi i pamtili po cemu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA