Tokom oktobra i novembra Karavan igre u Vršcu, Rumi, Smederevu i Nišu

Od petka, 18. oktobra, drugi Karavan igre nastavlja svoje putovanje po Srbiji

  • 0
Karavan igre, Novi Pazar

Foto: Promo/Karavan Igre

Zanimljivi programi umetničke igre koji će trajati i tokom novembra, namenjeni su publici u Vršcu, Rumi, Smederevu i Nišu.

Karavan igre je ove godine krenuo iz Novog Pazara, nakon čega su domaćini projekta bili Raška i Banja Koviljača. Nastupi igrača iz Beograda i Rima, odnosno gostovanja baletskih predstava, nastaviće se u Vršcu (18. oktobra), Smederevu (19. oktobra), Rumi (20. oktobra) i Nišu (21. oktobra), nakon čega slede edukativni programi, izložbe, prezentacije i filmski program u ovim gradovima. Tokom 2020. godine, Karavan igre stiže u Kragujevac, Negotin i Vranje.

Karavan igre, Smederevo

Foto: Promo/Karavan Igre

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočeli su u septembru 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre. Programom je bilo obuhvaćeno 15 gradova u Srbiji, a reakcije publike su prevazišle očekivanja organizatora. Zato je švajcarska Fondacija podržala i drugu ediciju ovog multidisciplinarnog projekta, koji ima za cilj da kroz različite aktivnosti približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima. Ukupno 10 gradova tokom 2019. i 2020. godine, domaćini su 2. Karavana igre.

Karavan igre je namenjen edukaciji i stipendiranju talenata. To je projekat koji uključuje sasvim novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstiče lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Kroz intenzivne programe Karavana igre, sagledava se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite obrazovne programe, kao i tehnički kapaciteti za uspostavljanje domaćih i inostranih gostovanja.

Program Karavana igre obuhvata izložbe, filmski program, prezentacije, predstave i gala koncerte u izvođenju prvaka i solista baleta, ali i učenika baletskih škola iz Beograda i Rima. Karavan igre donosi kurseve baleta i savremene igre za sve generacije, koji se završavaju otvorenim prezentacijama.

Karavan igre

Foto: Promo/Karavan Igre

Za ostvarivanje ovog projekta, Nacionalna  fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i fotoarhiva, do angažmana profesionalaca različitih zanimanja, odnosno brojnih igrača, koreografa, pedagoga, korepetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da planirane aktivnosti u svakom gradu okupe posetioce i učesnike svih generacija.

Nakon sagledavanja uspeha projekta u 10 gradova u Srbiji, kao i prezentacije dokumentarnog filma koji će arhivirati veliko baletsko putovanje,  Fondacija Art Mentor će izabrati dva grada u kojima će u narednom periodu finansirati renoviranje i opremanje prostora za profesionalne baletske studije, kao i pedagoga koji će kontinuirano raditi sa decom i mladima u sredinama koje do danas nisu imale baletsku tradiciju, niti mogućnost edukacije mladih u oblasti baleta, savremene igre, ali i novih formi poput hip hopa ili brejk densa.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA