≫ 

Danas je Međunarodni dan žena na selu: "Sve žene u Srbiji imaju jednaka prava, bez obzira gde žive"

Đorđević je istakao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već nekoliko godina pruža finansijsku podršku udruženjima koja se bave ovom problematikom

  • 0
Zoran Đorđević, Međunarodni dan žena na selu Foto: MINRZS

Na Međunarodni dan žena na selu, koji se obeležava 15. oktobra, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poslao je poruku da žene na selu nisu zaboravljene i da Republika Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, posvećuje posebnu pažnju unapređenju uslova života i rada ovoj kategoriji stanovništva.

On je danas posetio Udruženje žena na selu "Crnobarke", u selu Crna Bara. Đorđević je istakao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već nekoliko godina pruža finansijsku podršku udruženjima koja se bave ovom problematikom, uključujući i ovo, a sve sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena na selu, posebno onih sa iskustvom nasilja.

- Kako bismo poboljšali položaj žena na selu, resor kojim rukovodim svakodnevno se zalaže za poboljšanje njihovih uslova života i rada. Bilo gde da žive, na selu ili u gradu, sve žene su jednake. Svaka žena je dama, ona je nečija ćerka, sestra ili majka, a pre svega građanka Srbije. One zaslužuju podjednake mogućnosti kao i muškarci, a zakonodavni okviri im garantuju prava i zaštitu, baš kao i muškarcima. Upravo zato sa ponosom mogu da kažem da je ova Vlada za razliku od nekih ranijih vremena prepoznala sve kapacitete i mogućnosti koje imaju žene i zalaže se za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost - rekao je Đorđević.

Zoran Đorđević, Međunarodni dan žena na selu Ministar je posetio Udruženje žena na selu "Crnobarke" u selu Crna Bara. Foto: MINRZS

Prema njegovim rečima, zakonski okviri nisu dovoljni za poboljšanje života žena na selu već o problemima sa kojima se ove žene susreću mora javno da se priča i da se oni više medijski isprate, jer problemi žena na selu nisu isti kao oni sa kojima se susreću one koje žive u gradu.

Ministar je rekao i da se na čelu sektora koji se bavi upravo ovim pitanjem u resoru kojim rukovodi, nalazi žena, državni sekretar Stana Božović, koja svakodnevno ulaže maksimalne napore kako bi sve žene u Srbiji imale mogućnost da iskoriste svoja prava i time pružile svoj doprinos unapređenju života u Srbiji.

Državni sekretar Stana Božović čestitala je svim ženama Međunarodni dan žena na selu i istakla da Vlada Srbije aktivno radi na poboljšanju njihovih uslova života.

Zoran Đorđević, Međunarodni dan žena na selu Đorđević je istakao da Ministarstvo pruža finansijsku podršku udruženjima koja se bave ovom problematikom, Foto: MINRZS

Кako je navela, Republika Srbija se ponosi činjenicom da se u Indeksu rodne ravnopravnosti za 2018. godinu naša zemlja nalazi na 16. mestu, tj. ima bolji rezultat u tom domenu od polovine zemalja članica Evropske unije. Prema njenim rečima, ovaj napredak je ostvaren kontinuiranim radom na unapređenju ravnopravnosti polova u političkom i javnom životu.

Obeležavanju Međunarodnog dana žena na selu prisustvovala je i izvršni direktor "Naleda" Violeta Jovanović koja je zahvalila ministru Đorđeviću na dosadašnjoj saradnji i istakla da će uvek pružati podršku u realizaciji projekata koje se odnose na poboljšanje uslova života žena na selu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA