≫ 

Most u Svilajncu je toliko tesan da ima samo jednu traku, a koriste ga vozovi, kamioni i kola

Sagrađen je posle Prvog svetskog rata

  • 5
Most u Ćupriji Foto: Google Maps

Most koji je Srbija izdejstvovala davnih dvadesetih godina, kao ratnu reparaciju posle Prvog svetskog rata od poraženih Austrougara i danas je žila kucavica Ćuprije. Osim tog postoji još jedan vremešni čelični most na Velikoj Moravi, koji je "kapija" Svilajnca.

Kada od auto-puta krenete ka Svilajncu, nailazite na pravo usko grlo. Ako vam u susret ide još i kamion, bolje je da sačekate, da ne bi bilo vožnje u rikverc. A kada se pojavi voz, onda definitivno morate da sačekate jer pruga ide nasred puta. Tada se stvaraju kolone i nervoza. Ali i čekanje se više isplati od vožnje unaokolo.

U Ćupriji nema pruge, ali stari put za Jagodinu je prometan.

- Krajem 19. veka je napravljen drveni most, koji je bio baš na lokaciji ovog sadašnjeg žutog mosta, porusila ga je poplava početkom velikog rata i posle toga ne 1922. godine napravljen ovaj, kao ratna reparacija, jer je Austrougarska izgubila Veliki rat - priča za RTS saobraćajni inžinjer Dušan Stamenković.

Most u Ćurpiji, onaj u Svilajncu, ali i jedan u Jagodini, preživeli su i NATO bombe. Tada su srušeni samo mostovi na auto-putu, pa je sav saobraćaj morao da se preusmeri kroz gradove.

Ćuprijski most simbol grada

Čelični most u Ćupriji je zreo za penziju, ali on neće biti srušen, već pretvoren u pešački. Novi će se graditi 100 metara uzvodno.

- Putevi Srbije rade izradu idejnog projekta. Institut za puteve je dobio tu nabavku, urađeno je idejno rešenje, a novi most će sadržati saobraćajnice širine 7 i po metara i isto toliko prostora za pešačke staze i za biciklističku stazu - kazao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Ovaj most nedavno je dobio i dekorativno osvetljenje, a ova čelična konstrukcija prepoznatljivi je simbol Ćuprije.

I Svilajnac pripremio dokumentaciju za novi most i obilaznicu, a opština se nada da će izgradnja biti deo Nacionalnog investicionog plana.

Video: Kinezi imaju najduži most na svetu

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    16. oktobar 2019 | 16:27

    Imate tesniji most od ovog u Uscu na Ibru,kada ide autobus automobili moraju da sacekaju sa strane

  • ĆU 035

    16. oktobar 2019 | 14:14

    Da su prethodnici uradili dobre mostovie sadašnji ne bi brinuli o tome ali nisu,pa kako da ih onda ne kritikujemo,teško je iste i održavati.

  • Steva

    17. oktobar 2019 | 11:47

    Niste napisali najidealniji scenario, kada ulazite u Svilajnac, cekate voz na mostu pa cekate voz na ulazu pre kruznog toka, 30min minimum cekanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA