U Srbiji za godinu dana 71 osoba žrtva trgovine ljudima: Nikad ne znaš odakle vreba opasnost

Reč je o jednoj od najprofitabilnijih grana kriminalne industrije

  • 1
Trgovina ljudma, film "Posmatrači" Foto: Youtube printskrin Mikser

Trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava savremenog društva koja predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim pravom i nacionalnim zakonodavstvom. Zbog toga, borba protiv trgovine ljudima zahteva koordinaciju svih relevantnih organa i institucija, lokalne zajednice i nevladinog sektora, uz obaveznu međunarodnu saradnju.

Prema poslednjim podacima, trgovina ljudima je  jedna od najprofitabilnijih grana kriminalne industrije čiji prihod iznosi više od 150 miliona dolara na godišnjem nivou, dok u svetu trenutno ima više od 40 miliona ljudi koji su trenutno žrtve trgovine ljudima, od čega 25 odsto čine deca.

Unitas fond, nevladina organizacija, zajedno sa svojim parterima - Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Nacionalnim kontakt centrom za bezbednost "Pametno i besplatno", Crvenim krstom Srbije i Vikimedija Srbije nastoji da se putem prevencije i edukacije bori protiv trgovine ljudima i u tom cilju organizuje zajedničke edukativne radionice kako bi se skrenula pažnja na opasnosti koje vrebaju, kako na internetu, tako i u realnom životu.

Ovim putem na Visokoj školi za socijalne radnike, logopede i okupacione terapeute biće organizovana tribina, gde će studenti dobiti priliku da se informišu i pripreme za svoj budući rad na ovu temu.

U 2018. godini prema zvaničnim podacima, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima formalno je identifikovao 76 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 71 žrtva srpske nacionalnosti, a izveštaj za 2019. godinu se očekuje do kraja decembra meseca.

Povodom obeležavanja 18-og oktobra, na RTS2 će biti prikazan film „Posmatrači“ od 13 časova i 40 minuta, koji služi za informisanje dece i omladine i šire populacije o trgovini ljudima. Pozivamo vas da ga obavezno pogledate i informišete se na vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    17. oktobar 2019 | 02:32

    Verujem da to može lako da se reši... Samo dajte odrešene ruke policiji i verujem da nikome u Srbiji neće pasti na pamet da nekog kidnapuje i da ga iskorištava kao roba!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA