≫ 

Jovan je nakon 24 godine našao porodicu koja mu je pomogla '95. Njegov spas je bila jedna žena

Jovan Škrbić iz Gradiške godinama je pokušavao da stupi u kontakt sa porodicom iz Kavale koja ga je prihvatila kada je imao samo 6,5 godina

  • 18
Jovan Škrbić, dečak, grčka porodica

Foto: Privatna arhiva

Jovan Škrbić (30) iz Gradiške otišao je kao dete iz Bosne za vreme rata u grčki grad Kavalu sa svega 6,5 godina. Pored svih loših uspomena, ovom mladiću u sećanju je ostala grčka porodica koja ga je pre 24 godine prihvatila u svoj dom, kao i komšinica za koju je mislio da se zove Đina, iako se kasnije ispostavilo da se žena zove Sotirija, što u prevodu na naš jezik znači Spasa. Ona je govorila srpski i pomagala mu da se sporazume s ostatkom porodice. Iako je kod njih proveo svega mesec dana, kasnije je proveo decenije pokušavajući da ih pronađe. I pre nekoliko dana konačno je uspeo da stupi u kontakt sa njima.

Jovan Škrbić

Jovan danas, Foto: Facebook/Jovica Škrbić

Ovaj mladić, koji danas radi kao učitelj u školi, zime 1995. bio je poslat sa ostalom decom iz Gradiške u grčki grad Kavalu, kada se rat u tadašnjoj Jugoslaviji bližio kraju. Jovan je u Grčku stigao sam, bez roditelja (otac mu je poginuo 1992. godine kao vojnik Vojske Republike Srpske), bez poznavanja jezika pomoću kojeg bi se sporazumevao sa drugima.

Posle toliko godina, Škrbić je posebno upamtio komšinicu za koju je bio ubeđen da se zove Đina. Ona je živela na spratu iznad porodice koja ga je primila, znala je srpski i sporazumevala se sa srpskom decom, pamti Jovan.

Njegova želja da pronađe i nju, ne samo porodicu, bila je toliko jaka da je pokušao na sve moguće načine da stupi u kontakt sa njima. Sećanje na velikodušne, humane Grke osvežavala je samo jedna zajednička fotografija koju Jovan čuva. Na njoj ima 6,5 godina.

Jovan Skrbić, grčka porodica

Jovan je dečak u roze džemperu, Photo: Private Archive

Svoju dugogodišnju želju da pronađe Grke podelio je putem Fejsbuk stranice Live from Greece (Uživo iz Grčke), a oni su učinili ostalo.

- Jovica se seća najsitnijih detalja te kuće u kojoj je boravio, iako je imao 6,5 godina i bio tamo mesec dana. Rekao je i da se seća kamina, momenata kada su tu pekli ribu, pa čak i jednog zelenog telefona. Sa takvim emocijama je govorio o njima, da smo morali da damo sve od sebe i pomognemo im da se ponovo čuju - priča za portal Telegraf.rs Ivana Stanojević, jedna od admina grupe Live from Greece.

Jovan Škrbić, dečak, grčka porodica

Jovan sa grčkom porodicom, Foto: Privatna arhiva

Dodaje da se sve izdešavalo filmski, od same potrage za Grcima, pa sve do njihovog pronalaska.

- Grčki mediji jako su se zainteresovali za priču. Objavilo je nekoliko portala, pa i dnevne novine. Zatim se priča o Jovanu emitovala na televiziji. Objavili su fotografiju na kojoj je Jovan sa grčkom porodicom i... Žena se prepoznala i rekla: "Traži nas dete koje i mi tražimo" - priča Ivana.

Ona se javila televiziji, a onda oni dnevnim novinama koje se ubrzo spojile sa novinarem koji je objavio priču i koji je sve vreme bio u kontaktu sa Ivanom, a ona sa Jovanom.

Razgovarali posle 24 godine

 

Tako se Jovan preko Vajber grupe povezao sa dečakom iz grčke porodice, Apostolisom. Prema Ivaninim rečima, Jovan je sve emotivno doživeo, a morao je i kod lekara zbog uzbuđenja.

- Jovan najpre nije verovao, nije želeo da se raduje, mislio je da je neka greška. Tek kad su razmenili nekoliko rečenica, shvatio je da je da ih je zaista pronašao. Naravno da se i Apostolis seća njega. Kada su se čuli, Jovan mu je rekao: "Bio sam mali đavo", a Apostolis je odgovorio: "Da, jesi, to kaže i mama". Šalili su se, dogovorali kada će se ponovo sresti. Jovan će sledeće godine otići u Kavalu, sada je bitno da su se konačno pronašli - priča nam Ivana uz čiju pomoć je pronađena i Đina, komšinica koja je Jovana naučila da veže pertle i pričala sa njim na srpskom.

Video: Zamalo da se sroljam: Dragica nam je ispričala sve o dirljivom susretu sa bratom Hrvatom

(D. Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA