≫ 

"Sofija 6. dan ništa nije pojela. Plače, ne može bre više!": Vapaj za pomoć oca bolesne devojčice

Devojčica Sofija Nakić (16) ima takozvani "dečiji rak", mesecima ne može da zatvori usta i trpi strašne bolove

  • 42
Sofija Nakić Foto: Facebook/Za Sofiju Nakić

Devojčica Sofija Nakić (16) ima strašne bolove, već mesecima joj igla zamenjuje pribor za jelo i ama baš ništa nije pojela šesti dan. U mnogo je lošem zdravstvenom stanju, a prema rečima njenog oca Bojana Nakića, ova devojčica odavno je na pozajmljenom vremenu.

Sofija boluje od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini zbog čega ne može da jede, niti da kaže da je gladna. Mesecima ne može da zatvori usta, drži ih zatvorenim na silu.

Ovoj hrabroj tinejdžerki iz Aleksinca opaka bolest dijagnostikovana je juna prošle godine, a prvi simptomi bolesti pojavili su se decembra 2017. Bolest je, nakon hemioterapija i terapija citostaticima napredovala, a maja ove godine uključena je na tzv. terapiju održavanja na koju je njeno telo odgovorilo trombozom. Tu je sve stalo.

- Sofijina doktorka nam je rekla da je probala sve kako bi joj pomogla i da u Srbiji nema načina da se leči. Da ona više ne sme da leči Sofiju. Jula su je otpustili sa odeljenja sa rečima da možemo da im se javimo po potrebi - navodi njen otac.

Sofija Nakić Sofija ne može da jede i trpi jake bolove, Foto: Facebook/Bojan Nakić

Nakić kaže i da u istoriji devojčicine bolesti piše kako Sofiju otpuštaju bez plana o nastavku lečenja.

- Od tada počinje i izbegavanje. Kad god je Sofiji bilo loše, imala infekciju, upale, upućivali su nas na Klinički centar Niš, gde je Sofija i započela sa lečenjem. U niškoj bolnici bi ležala nekolio dana i onda bi je otpuštali kući. U Beogradu bi nam objašnjavali kad smo ih zvali za pomoć da ne mogu da nas prime zbog nedostatka osoblja, sezone odmora, gužve na odeljenju - priča Bojan koji je kontaktirao sa klinikama u inostranstvu kako bi njegovo dete moglo da se leči kod njih.

Tada nastaju novi problemi i prepreke na Sofijinom putu do izlečenja.

-  Da bi aplicirali za bilo koju kliniku u inostranstvu nemamo kompletnu dokumentaciju. Sofijini doktori ne stižu da se bave papirologijom, a i nije im u opisu radnog mesta, tako su mi rekli. Kada sam konačno došao do dokumentacije za apliciranje u inostranstvu, mnoge bolnice nisu želele da je leče jer je Sofijina situacija bila previše rizična - navodi Sofijin otac i ističe da bi neke bolnice želele da leče Sofiju, ali da su tražile da sa njima kontaktiraju lekari koji su je lečili.

Sofija Nakić Foto: Facebook/Bojan Nakić

- S druge strane, naši lekari tražili su mišljenje stranih bolnica da bi doneli odluku u koju ustanovu bi mogli da je pošalju. Naši lekari kažu da nije njihov posao da apliciraju za Sofiju kod inostranih klinika. Oglušuju se o činjenicu da u inostranstvu drugačije neće ni da razmatraju Sofijin slučaj jer je bolest retka, a Sofijino stanje jako loše - naveo je i dodao:

"Evo sedim sa Sofijom, plače, boli je, ne može, bre, više".

Ohrabrujući odgovor iz Grčke

Za Sofiju je sve manje vremena, ali joj se u četvrtak sreća nasmešila. Dobila je pozitivan odgovor iz bolnice u Grčkoj u kojem se navodi da njeno lečenje može da se nastavi kod njih i to upotrebom sajber noža, što može da dovede do izlečenja.

- Uslov da bi Sofija bila primljena na njihovu kliniku je da joj se uradi trahiotomija, hirurški zahvat kojim bi joj bilo obezbeđeno disanje. Taj zahvat je upravo urađen u Nišu - rekao nam je Bojan danas.

Potrebno je, dodaje, da se uradi i tzv. PEG zahvat, kojim bi lekari obezbedili Sofiji unos hrane, jer nije pojela ništa već ceo mesec.

- To su dva rutinska zahvata čak i u situaciji kakva je Sofijina, čak je trahiotomija i obavezna u ovakvom slučaju, jer je njeno disanje jako ugroženo - objašnjava Bojan i dodaje da će sa lekarima iz Beograda videti hoće li pristati da urade PEG zahvat.

Napominje da i pored toga Sofija ne može da ode na lečenje u Grčku dok se konzilijum naših lekara ne da svoje mišljenje o njenom slučaju.

- Ipak, rekli su mi da ne bi trebalo da imam problem da dobijem to mišljenje, ako je pripreme, tj. urade trahiotomiju i PEG - poručuje Sofijin tata.

O tome dokle se stiglo sa Sofijinim slučajem i hoće li i kada konzilijum lekara doneti mišljenje o njenom daljem lečenju, pitali smo Ministarstvo zdravlja, ali od njih još nismo dobili odgovore.

Za Sofijino lečenje potreban je i novac koji porodica nema. Do sada je, kako nam kaže Bojan Nakić, skupljeno nešto manje od 5 miliona dinara.

-Ne znam da vam kažem još koliko fali, jer je u pitanju lečenje, ono nema konkretnu cenu, ali slični slučajevi su izlazili oko pola miliona evra na godišnjem nivou - navodi on.

Načini na koje možemo da pomognemo Sofiji da ponovo bude zdrava i nasmejana devojčica:

Dinarski račun: 170-0010425372000-56, Bojan Nakić, Žitkovac.

170-0010548495000-72, Sofija Nakic, Žitkovac.

Devizni račun: RS35170001042537200153, SWIFT: BACXRSBG, Bojan Nakic, Žitkovac.

SMS: 330 na 3030, BUDI HUMAN, Banka Dobročinstva (dok Sofija ne dobije svoj broj).

(D. Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    18. oktobar 2019 | 20:55

    Sutra vec avion vlade da se spremi i dete posalje na lecenje!!!! Ups, to ne moze za bolesnu decu ali je moglo za pokojnog Sabana Saulica!!! STIDITE SE!

  • Mrmot

    18. oktobar 2019 | 20:36

    Da li je moguce da se ceka u ovom slucaju???? Vidi li neko koliko ovo dete pati? Cekaju odgovor ministarstva zdravlja, ne mogu da verujem, svasta bih napisala ali necete objaviti, sram ih bilo, imaju li decu?? Da imam ne bih trepnula da vec koliko sutra pomognem da se ovo dete odvede u Grcku. I jos cekaju na intervencije koje su uslov da dete otputuje!! Vazno da ima za taxiste!

  • Milan

    18. oktobar 2019 | 20:55

    Banana drzavo!!!!!smena ministra odmah!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA