≫ 

Masakr u Kragujevcu: "Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Žao mi je"

Sačuvane su 42 poruke streljanih, ispisane na parčićima papira, poleđini fotografija ili dokumenata koje su uhapšeni imali pri ruci

  • 89

"Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je."

Potresnu poruku porodici napisao je radnik Lazar Petrović na poleđini stare dopisnice koju je u tom trenutku našao u džepu. Ubrzo potom streljan je sa hiljadama drugih Kragujevčana.

U Srbiji je 21. oktobar Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu, a danas se komemorativno obeležava godišnjica masovnog streljanja u kragujevačkim Šumaricama.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće.

Šumarice, đak poslednji pozdrav

Poslednji pozdrav jednog đaka, Foto: spomenpark.rs

U streljanju su učestvovali i pripadnici jedinica Dimitrija Ljotića, koji su ubijali sopstveni narod. Prema svedočenjima preživelih, "Ljotićevci" su Kragujevčanima, kada su se čuli neprekidni rafali, govorili da je reč o vojnoj vežbi.

Jedan od nastavnika, koji je zagrlio dete koje je stajalo pored njega, pre nego što su ga meci presekli po telu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!".

Streljanje je izvršeno kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika nakon sukoba sa partizanima i četnicima na pola puta između Bara i Ljuljaka. Nemački komandant Franc Beme 10. oktobra je izdao naredbu da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100 ljudi, a za jednog ranjenog pedeset. Po toj računici kao odmazdu trebalo je ubiti 2.300 ljudi. Naredbu je doneo komandant 749. puka čije je sedište bilo u Kraljevu major Oto Deš, a naredbu je prosledio komandantu 724. puka u Kragujevcu majoru Paulu Kenigu. Zločin su izvršile jedinice I bataljona 724. pešadijskog puka i III bataljona 749. pešadijskog puka.

Šumarice

Spomenik, Foto: Wikimedia/Nevena Dugalić

U dokumentaciji Spomen-muzeja "21. oktobar" sačuvane su 42 poruke streljanih, ispisivane na komadima papira, poleđini fotografija ili dokumenata koje su uhapšeni imali pri ruci.

Otac i sin Nikola i Aleksandar Simić streljani su zajedno. Nikola, inženjer, u svojoj poruci kaže: "Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi."

Aleksandar, osamnaestogodišnji gimnazijalac piše: "Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu." 

Od 7 ujutru do 14 sati 21. oktobra Šumaricama je neprekidno odjekivala rafalna paljba. A onda je sve utihnulo. Kvota od 2.300 streljanih, prema proceni majora Keninga, bila je ispunjena. Neki kažu da je dan bio sunčan, a da je kiša počela da pada kada je masakr završen. 

U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je pretvoren u spomen-park. Memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara, a oko njega vodi kružni put dužine 7 kilometara koji ide ka dolinama Erdoglijskog i Sušičkog potoka gde su se streljanja i odvijala. U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika (iako je prvobitno planirano da ih bude 30) podignutih na humkama streljanih.

Njihovu žrtvu i njihove nevine duše nikada ne smemo zaboraviti. Slava im!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    20. oktobar 2019 | 17:10

    ,,Bilo je to u jednoj zemlji seljaka,na brdovitom Balkanu..umrlo je mučeničkom smrću četa djaka u jednom danu...."- plakala sam svaki put kad sam čitala ovu pesmu..na zalost istinitu...slava im😔..

  • Suza Kg

    20. oktobar 2019 | 14:30

    " Bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa djaka u jednom danu............. Dečaka redovi celi uzeli su se za ruke i sa školskog poslednjeg časa na streljanje pošli mirno kao da smrt nije ništa. Drugova redovi celi istog časa se uzneli do večnog boravišta." Večna slava žrtvama u svim besmislenim ratovima. Posetite Kragujevac i Šumarice, posetite muzej, pogledajte lica ljudi koji su velikoj sili predstavljali "opasnost"...

  • QWERTY

    20. oktobar 2019 | 14:10

    NEMCI SU UVEK BILI I BIĆE GENACODAN NAROD!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA