≫ 

Danas je Tomindan, velika slava kod Srba: Jednu stvar ne smete raditi

Od njega potiče izraz "neverni Toma"

  • 7
Sveti apostol Toma

Foto: spc.rs, Telegraf

Pravoslavni vernici danas slave Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od 12 velikih apostola Isusa Hrista. Neke porodice u Srbiji danas slave Tomindan i kao svoju krsnu slavu. Inače, Svetog Tomu obeležavaju i drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Danas se ime ovog svetitelja često pominje u narodu, i to zbog izreke “neverni Toma” – predanje kaže da je ovaj nadimak Toma dobio jer je bio jedini od svih apostola koji je smatrao nemogućim činjenicu da je Isus vaskrsao. A onda, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da mu opipa rane, Toma je uzviknuo: “Gospod moj, i Bog moj!”

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

 

Verovanja

 

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Po narodnom verovanju, Toma je važio za radnog i vrednog, pa je zato  zaštitnik mnogih zanatlija.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro. Naš narod takođe veruje i da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka “Sveti Toma, sedi doma”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA