≫ 

75 godina ćutanja o tajnim grobnicama u Jagodini: Čovek podiže spomenik žrtvama, vandali ga uništili

Veruje se da je Jagodini "divlja" pravda, ili revolucioni zločini, odnela nekoliko hiljada nevinih života

  • 28
Jagodina

Foto: centralmedia.rs

Posle 75 godina ćutanja o tajnim grobnicama u okolini Crkve svetog pokrova Bogorodice u naselju Strelište u Jagodini, gde se nalazi jedna od najvećih grobnica, biće otkriven spomenik nevinim žrtvama terora 1944-1946. u tom gradu.

Međutim, tokom izgradnje spomenika on je oskrnavljen, poliven crvenom farbom i pokušano je rušenje, pa je premešten u portu crkve Svetog pokrova Bogorodice, gde su nastavljeni radovi.

Osveštavanje spomenika, prvog posle 75 godina od pogubljenja nevinih, najavljeno je za nedelju 27. oktobar.

Veruje se da je Jagodini "divlja" pravda, ili revolucioni zločini, odnela nekoliko hiljada nevinih života bez suđenja ili prava na odbranu.

Tadašnji oficiri OZNA i KNOJ su se "takmičili" ko će više da ubije svojih sugrađana, dokazujući na taj način vernost partiji i najvećim sinovima naših naroda i narodnosti Krcunu, Rankoviću i Titu.

Spomenik podiže Dušan Marković sa svojom porodicom i prijateljima.

Video: Tamo daleko nad Plavom grobnicom

(Telegraf.rs/centralmedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki koki

    21. oktobar 2019 | 16:49

    Dokle vise podele medju Srbima? Sada ispada da ovi sto su saradjivali sa okupatorom i dobijali od njih odlikovanja, postaju zrtve. A rodoljubi i antifasisti se prestavljaju kao ubice. Srbijo sta si docekala, cemu da se nadamo???

  • Komentar

    21. oktobar 2019 | 16:06

    A sta je sa zrtvama od 1941 do 45 godine? Ne sporim da je bilo "osvete" i nad neduznim i ne opravdavam vandalski cin posipanja bojom po obelezju, ali isto tako ne razumem onoga ko prenosi da je ubijeno "nekoliko" hiljada. I jedan je za osudu, ali ....sramota.

  • Pera

    21. oktobar 2019 | 19:10

    Crkva pokrova presvete Bogorodice u Jagodinskom naselju Streliste od samog osvecenja temelja 1998 pa do danas ima burnu istoriju,mnogi su se protivili izgradnji hrama,upaljen je krst,jer je Crkva izgradjena u blizini mesta na kome su "oslobodioci"streljali neistomisljenike,tako da i ova ujdurma sa spomenikom predstavlja jos jedan u nizu tragicnih trenutaka u istoriji Srpskog naroda,ne znam ko bi mogao da ucini ovakvo nedelo,sami akteri tesko i da su zivi,jer od oslobodjenja 17.10.1944 proslo je 75 godina,ali izgleda da neko idalje zivi u svom svetu samoupravnog socijalizma i ne zeli da cuje da je Srbija imala dva anti_fasisticka pokreta,kao i da svaka zrtva ima pravo na dostojnu sahranu kao i na obelezje i pomen,jedan obican spomenik koji jedva i da ima jedan metar kvadratni i krst na njegovom vrhu umazan je crvenom bojom,sta to treba da znaci,da je nekome Srbinu malo uzaludno prosute Srpske krvi pa bi jos malo ili mozda da ce svako proci tako ko se drzne da zaceprka po krvavo_crvenoj proslosti,bilo kako bilo,mrlje ce se obrisati,zlocin se zaboraviti nece,spomenik ce se podici svidjalo se to nekoj sedoj glavi ili ne,a verni narod Jagodinski i mestani naselja Streliste dolazice u svoj hram da se mole Bogu da oprosti ovima koji ne znaju sta rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA