≫ 

Venčanje kao iz srednjovekovne Srbije: Mlada nalik princezi, mladoženja u tradicionalnoj nošnji

Aleksandra i Miloš krunisali su svoju ljubav u hramu Vaznesenja gospodnjeg, gde su se i upoznali

  • 8
mladenci, narodna nošnja Foto: .subotica.com

Mladenci i svatovske povorke u ovo doba godine nisu retkost, ali mlada nalik princezi iz srednjovekovnih dvorova i mladoženja u bogatoj narodnoj nošnji nisu nešto što se na ulicama Subotice viđa svakog dana.

Zbog toga su mladenci Aleksandra Pertič i Miloš Lalatović, koji su se u subotu pred Bogom i ljudima zavetovali na večnu ljubav i zajednički život, odlučili da svoj dan učine drugačijim.

Kada su zakoračili u portu hrama Vaznesenja gospodnjeg u trenutku su sve vratili 6 vekova unazad, u vreme kada su se cenile drugačije vrednosti. Da umesto uobičajenih venčanica i klasičnih muških odela obuku tradicionalne odore, ovim mladim ljudima došlo je sasvim prirodno.

mladenci, narodna nošnja Foto: subotica.com

Oni koji ih poznaju znaju koliko vole i poštuju tradiciju predaka, običaje, koliko su predani veri Hristovoj.

- Haljina je slična onoj u kojoj je princeza Olivera Lazarević, neposredno posle Kosovskog boja, odvedena sultanu Bajazitu. O njenom, ali i životu i sudbini srednjovekovne Srbije naučila sam najviše u manastiru Manasija, gde mi boravi dobra prijateljica. Tamo sam za vreme festivala, tokom kojeg je sve bilo u znaku viteškog vremena, radila kao kustos i trudila se da domaćim i stranim turistima približim jednu veoma važnu epohu - priča novopečena gospođa Lalatović.

Navodi i da je Miloš takođe okrenut pravoslavlju i čuvanju tradicije, te da su se upoznali u hramu Vaznesenja gospodnjeg, tu gde su i odlučili da krunišu svoju ljubav.

mladenci, narodna nošnja Foto: subotica.com

- Oboje redovno idemo na bogosluženja i mislimo da ako čovek iskreno voli i veruje u Boga, on mu sve usliši. Zahvalni smo mu na ovoj ljubavi - poručuje mlada.

Mladoženja je talentovani sportista i aktivni učesnik akcija "Svi za Kosovo" i "Srbi za Srbe", a pod imenom "Hudi Serb" stvara pravoslavni rep, a pesme koje sam piše govore o herojstvu našeg naroda, veri, Kosovu...

- Meni je posvetio numeru "Duša moje duše", koja je i otvorila naše skromno svadbeno veselje. I sve ostale pesme su jako emotivne i nose ozbiljne poruke kojim mladima pokušava da ukaže na istinske vrednosti - ponosno će Aleksandra.

mladenci, narodna nošnja Foto: subotica.com

Mlada dodaje i da je važno da sačuvamo ono što smo: veru i običaje, zemlju.

- U suprotnom ćemo izgubiti sebe. Svako od nas može da učini nešto da do toga ne dođe - poručuje ona.

Video: Srce da zaigra! Krajiška svadba Radoslava i Dragane Šorgić

(Telegraf.rs/Subotica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ

    22. oktobar 2019 | 12:49

    Лалатовић,породица из околине Никшића,тачније из Озринића. Срећно било брате Србине,племениче.

  • OJ HA ....😜

    22. oktobar 2019 | 12:15

    JESTE TRADICIONALNA ALI CRNOGORSKA NOŠNJA. NAPIŠITE TOOOOOOOO......

  • mama

    22. oktobar 2019 | 13:06

    Jos da ih krene pa se orode sa petero sestero cestite djecice. Zelim to svakoj zeni u Srbiji inace slbedi nam propast drzali se ili ne tradicije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA