≫ 

Jagodina prepuna vrana: 10.000 ptica stiglo u dolinu Velike Morave

U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru

  • 1
Pomoravlje Velika Morava ptice Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i , kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se "niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile".

Pomoravlje Velika Morava ptice Na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u Jagodinu "na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.

- U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca i sivih vrana - rekao je Stanković.

Pomoravlje Velika Morava ptice Zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu "Potok", na objektima Tržnog centra "Vivo", Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona... gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale...

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Veterinari objašnjavju da vrane, eventualno, mogu da nasrnu na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, što je u proleće, a ne sada.

Video: Da li ove ptice pokušavaju nešto da nam kažu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA