≫ 

Zašto je sin pacijentkinje napao tehničara u Nišu? Jedan tvrdi da nema razloga, drugi da je izazvan

- Rekao sam mu da tako može da se ponaša na ulici nakon čega me je on udario dlanom ispod oka. Povukao sam se, doktor ih je primio i to je sve – kaže Ivan Stojković, medicinski tehničar

  • 95
Lekar, tuča, napad, napao, doktor, pacijent Foto-ilustracija: Shutterstock

Ivan Stojković, medicinski tehničar na Klinici za urologiju niškog Kliničkog centra koga je u četvrtak napao sin jedne pacijentkinje tvrdi da ga nije ni na koji način izazvao i da je svoj posao radio na najbolji mogući način. U njegovu zaštitu stalo je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove i sindikat Nezavisnost, koji su ovim povodom održali konferenciju za novinare sa koje su uputili zahtev da se medicinskim radnicima prizna status službenih lica.

- Pacijent je zahtevao da lekar odmah primi njegovu majku, jer je teško bolesna. Rekao sam mu da sačeka malo i da će doktor odlučiti o njenom prijemu. On mi je bacio knjižicu i uput, rekao sam mu da mi to ne treba i da sačeka. Pitao sam doktora da li može da ih primi, on je to odobrio nakon čega sam tom čoveku kazao da uvede majku. Međutim, on mi je ponovo bacio knjižicu i nastavio da viče. Rekao sam mu da tako može da se ponaša na ulici nakon čega me je on udario dlanom ispod oka. Povukao sam se, doktor ih je primio i to je sve – kazao je Stojković.

Njegove navode potvrdio je i dr Tomislav Stanojević, svedok incidenta.

- Nije bilo razloga za sukob, pacijentkinja nije dugo čekala. Razumem frustraciju pacijenata, dolaze bolesni, nervozni, čekaju, ali mora da postoji prag tolerancije. Živi smo ljudi, nismo idealni, trudimo se da radimo najbolje – rekao je Stanojević.

Klinički centar Niš, napad na tehničara "Medicinar mu se uneo u lice zbog čega ga je odgurnuo, a zatim mu udario šamar" / Foto: Telegraf

Tehničar bio neprofesionalan?

Međutim, kako saznajemo, čovek koga je nakon incidenta privela policija tvrdi da je odreagovao jer se tehničar ponašao neprofesionalno.

- On je kazao da je ušao u ordinaciju i rekao tehničaru da je njegova majka hitan slučaj što je argumentovao uputom. Kako je dalje kazao, on mu je odgovorio da on odlučuje šta je hitno, te da je bio krajnje neprijatan zbog čega su se posvađali. Prema njegovim navodima, medicinar mu se uneo u lice zbog čega ga je odgurnuo, a zatim mu udario šamar – kažu naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Radovanović: Nema opravdanja

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović komentarišući ovaj incident, kazao je da nema opravdanja za napade na zdravstveno osoblje.

- Od početka godine 3.500 zaposlenih u Kliničkom centru zbrinulo je 600.000 ljudi. U istom periodu registrovano je 11 napada na naše ljude. Niko od njih ne zaslužuje da bude napadnut, odgovorno tvrdim da niko nije vraćen iz ambulante zbog nečijeg hira – naveo je Radovanović.

Status službenih lica

Predsednik sindikata Nezavisnost Miodrag Stojković otišao je najdalje u osudi ovog događaja. On je zatražio da se njegovim kolegama prizna status službenih lica, a za učestale incidente delimično optužio zaštitnike pacijenata, koji su prema njegovoj oceni, uticali da se oni ponašaju bahato i zloupotrebljavaju prava koja imaju.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    26. oktobar 2019 | 14:45

    Garantujem da tehnicar nije bio cvecka u ovom slucaju a coveku su popucali zivci jer vucara tesko bolesnu majku svaki dan po bolnici, doktori prebacuju odgovornost na druge klinike i juri se FT1P. Svako od nas je imao slican slucaj. Ovo je problem u citavom sistemu koji je korumpiran i truo a neorganizovan od strane drzave. Prvo, nemamo profesionalno obuceno osoblje od tehnicara do lekara. Drugo, zakazivanje pregleda po 3-4 meseca unapred je suludo a znam vise primera kada su pacijenti umirali i nisu docekali pregled zbog neozbiljnosti lekara i lose procene istog. Mito i dalje vlada i pored hapsenja a privatne klinike cvetaju od istih lekara koji prebacuju pacijente kod njih. Znace moze da se bude i ljubazan i profesionalan kad se hoce za veci novac. Bolnice poseduju najnovije rentgene, skenere, lasere i ostalu tehniku a nemaju flastere, spriceve, gaze i ostale sitnice koje se iznose na veliko od strane zaposlenih. Sistem je katastrofa! Zasto nema guzvi u bolnicama u Svajcarskoj, Nemackoj, Austriji? Zato sto nema mita, nema korupcije, ne krade se, ne kasni se na posao, ne uzimaju se placena bolovanja i odsustva za rad u inostranstvu. Sve to treba da se reorganizuje, poostri i privatizuje i da vidis kako ima sve da blista.

  • 😳😳😳

    26. oktobar 2019 | 14:34

    Pre tri meseca otac je primljen hitno u bolnici u Kraljevu sa frakturom lobanje(prelom) prvi doktor je bio,pa mogu reci ljubazan i reko da ne ocekujem nesto previse jet je star i prelom tezak,sutrad ujutru kad sam pitao drugog doktora,kako je i da mi prekomentarise snimak o cemu se tacno radi on je reko sledece:”KO SI TI PA JA TEBI DA OBJASNJAVAM SNIMAK” doslo mi svasta da uradim,ali sam stao zbunjen i cutao,rekoh sebi to je mozda najbolje

  • Ja

    26. oktobar 2019 | 14:36

    Doktorima treba diploma bontona . To njima treba.Sluzbena lica ,ma nemoj. Hocete biti zasticeni da mozete biti jos bezobrazniji. Ne ne dragi moji. Vama samo kultura treba.Osmeh i ljubaznost i nista vise.Garantujem da niko ton ne bi povisio a kamoli fizicki nasrnuo. Pokusajte gospodo i videcete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA