Hiljade vrana u Jagodini, neki se plaše - šta rade tamo? Ovo je objašnjenje i pozitivan faktor

Ove ptice po svojoj prirodi nisu agresivna vrsta, niti u ovom periodu mogu da naštete bilo kojoj poljoprivrednoj kulturi

  • 15

U potrazi za hranom pojedine severne ptice polako pristižu u naše krajeve da prezime, a među njima su i vrane, vrste gačac, koje su nedavno u velikom jatu od nekoliko hiljada ptica došle u dolinu Velike Morave kod Jagodine i kod nekih građana izazvale nelagodu i strah.

Predstavnik Društva za proučavanje i zaštitu ptica Slobodan Knežević kaže da građane njihova pojava ne treba da zabrinjava, jer, objašnjava, gačci po svojoj prirodi nisu agresivna vrsta, niti u ovom periodu mogu da naštete bilo kojoj poljoprivrednoj kulturi.

- Ta vrsta vrana živi u većim kolonijama, i u ovom periodu godine dešava se da populacija iz severne Evrope pronalazi hranu u našoj zemlji i pridružuje se domaćim jatima. Zbog toga ta jata mogu nekada brojati i više hiljada jedinki - rekao je Knežević.

Naime, tako veliki broj gačaca mogao bi da ima pozitivnu ulogu u zaštiti životne sredine, kaže Knežević, jer su, objašnjava, gačci svaštojedi i besplatno za nas "recikliraju" veliku količinu organskog otpada koji završi u prirodi.

- Možda nemamo razvijenu industriju za recikliranje otpada, ali imamo sreću da ta vrsta ptice i dalje u značajnim brojkama dolazi u naše krajeve i uspeva da reciklira naš organski otpad, kako ne bi ostao glodarima, kao što su pacovi, koji su često prenosioci opasnih bolesti po ljude - navodi Knežević.

vrane u Jagodini Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Prezimiće i druge vrste

Osim vrana, kaže on, u Srbiji će ove godine prezimiti i druge ptice, kao što su severne zebe, obične zebe, češljugari, zelentarke, zimovke, odnosno sve one vrste koje se u nastupajućem hladnom periodu spuštaju u niže predele kako bi pronašle hranu.

- Mnogi možda ne znaju, ali brojnim vrstama ptica je hrana osnovni motiv zašto se uopšte sele, ne toliko zima, pa da ne mogu da izdrže hladnoću - objasnio je Knežević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đura

    26. oktobar 2019 | 17:14

    Uvek se pojavljuju vrane u ovo doba godine i šta je tu čudno.

  • nikolas

    26. oktobar 2019 | 16:10

    LJUDI SE PLASE ZATO STO IH JE MNOGO BILO I ONE NESRENE RATNE 1999GODINE KADA SU NAS NASI NATO PRIJATELJI ZASIPALI BOMBAMA I URANIJUMOM!!!

  • Miroslav

    26. oktobar 2019 | 16:47

    Čisto da pojasnimo, gačac je sitniji od vrane, ima svetao kljun i ceo je crn. Vrane imaju crni kljun i uglavnom su sivo-crne. Elem, Gačac se hrani i larvama insekata te kada su godine toplije oni imaju više hrane te ih, logično, ima više. Izuzetno lepa i inteligentna ptica. Kada je bilo bombardovanje, velike kolonije vrana i gačca su bežale iz šuma, tačnije od bombi te ih je zato bilo više. Ništa one ne "pretkazuju", samo reaguju na okolinu i uslove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA