• 29

Šta se dešava sa vatrenom stihijom na jugu Srbije: Helikopteri gase požare, stiže i ruska letelica

Pored Stare planine, požari su buknuli i u Pčinjskom okrugu, Trgovištu, Vranju, Prokuplju

  • 29

Na jugu Srbije požari bukte na nekoliko frontova. Na Staroj planini vatrena stihija se ne smiruje od nedelje, a od jutros je na gašenju požara angažovano više od 200 ljudi, vatrogasaca-spasilaca, pripadnika Žandarmerije, radnika "Srbija šuma" i građana, a požarom nije ugroženo stanovništvo i imovina.

Video: Helikopteri MUP-a nad požarom na Staroj planini

Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, zbog čega se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vatrogasnim vozilima.

Požari su zahvatili i Pčinjski okrug. Oko 500 hektara niskog rastinja i drveća gori kod Trgovišta, dva objekta su izgorela, dve osobe evakuisane, i u ovoj opštini proglašena je vanredna situacija, a vatra bukti i na delu planine Vidojevica kod Prokuplja, kao i iznad Vranja.

Kako navode iz MUP-a, ni u ovim požarima nema ugroženog stanovništva, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca. Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica MUP-a. Trenutno se gase požari na 4 lokacije - Crnoštica, Crveni grad, Božica (potez Trgovište-Bosilegrad) i Čestelin iznad Vranja.

Meštani iz sela Soderce, koje je najbliže Čestelinu kažu da je kod njih požar ugašen, ali da se i dalje oseća dim i da leti zapaljeno lišće na sve strane, pišu Južne vesti.

Na planini Vidojevici, u blizini prokupačkog sela Vidovača, požar je izbio u nedelju popodne, a nakon što je lokalizovan, opet je juče buknuo. Ekipe vatrogasaca su od jutros na terenu, a kako prenose Južne vesti, za sada nema opasnosti za domaćinstva, ali je vatra zahvatila veću površinu šume i niskog rastinja. Procene su da je požar zahvatio oko 100 hektara.

Ruski avion stiže u pomoć

S obzirom na to da Stara planina gori od nedelje, Srbija je zatražila pomoć od Rusije, prema navodima načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića.

- Upućen je zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusiji za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara "Iljušina 76". To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara - naveo je Marić.

On je objasnio da je reč o letelici koja nosi 42 tone vode i ima 10 članova posede.

- Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao - rekao je Marić.

Video: Istočna Srbija u plamenu vatrogasci se bore sa šumskim požarima

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Caca

    Jel to kraj gde su ljudi protestovali da se ne prave one mini :hidrocentrale ili sta vec? I kazete slucajno se zapalilo i dva dana ne moze da se ugasi... Zanimljivoooo

  • P

    Kako se secam iz Niša smo pre par godina slali avione za gasenje pozara upomoc grckoj i okolnim susedima. Pa gde je sad taj "ruski centar za vanredne situacije"? I avioni kojima smo priskakali u pomoc drugima, pa umesto da se to odmah ugasilo ceka se dva dana da se sve zapali pa da samo Gospod Bog i potop od kise moze da ugasi vatru.... Cekajte jos malo nemora jos davse gasi Beograd je daleko....

  • Jelena

    Kad je najavljena kisa

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima