• 6

Dok Stara planina gori, Srbi dele lažne snimke požara i svađaju se zbog njih

Na Twitteru se pojavio snimak koji je navodno sa Stare planine, ali zapravo je reč o požaru koji je pre nekoliko meseci bio u Kaliforniji

  • 6

Na jugu Srbije požari bukte na nekoliko frontova. Na Staroj planini vatrena stihija se ne smiruje od nedelje, a od jutros je na gašenju požara angažovano više od 200 ljudi. Ipak na društvenim mrežama šire se lažni snimci sa ove planine, a ljude kao da ne zanima činjenica da je situacija ozbiljna i da dodatno unošenje nemira nije potrebno. 

Naime, na Twiteru se pojavio snimak koji je navodno sa Stare planine, ali zapravo je reč o požaru koji je pre nekoliko meseci bio u Kaliforniji.

Korisnica koja je to objavila napisala je uz video na kom se plamen i dim protežu nekoliko desetina metara da "ne postoje ekipe nadležne da se bore protiv tog problema".

Ipak, stvarnost je drugačija, ovi kadrovi nisu zabeležni u Srbiji.

Građani Srbije ipak ne bi trebalo da unose paniku, niti da šire dezinformacije.

Više od 200 vatrogasaca-spasilaca, pripadnika Žandarmerije, radnika "Srbija šuma" i građana, a požarom nije ugroženo stanovništvo i imovina.

Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, zbog čega se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vatrogasnim vozilima.

Požar na Staroj planini

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Požari su zahvatili i Pčinjski okrug. Oko 500 hektara niskog rastinja i drveća gori kod Trgovišta, dva objekta su izgorela, dve osobe evakuisane, i u ovoj opštini proglašena je vanredna situacija, a vatra bukti i na delu planine Vidojevica kod Prokuplja, kao i iznad Vranja.

Kako navode iz MUP-a, ni u ovim požarima nema ugroženog stanovništva, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca. Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica MUP-a.

Trenutno se gase požari na 4 lokacije - Crnoštica, Crveni grad, Božica (potez Trgovište-Bosilegrad) i Čestelin iznad Vranja.

Video: Helikopteri MUP-a nad požarom na Staroj planini

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Dexter

    Pa vidi se na koje i cije proteste ide... Ha ha ha milionka

  • Nesa

    Privesti budalu objasniti ako se moze da se to ne radi.Pa vidieti iz kog razloga LAZE iz obesti ili za pare.Pa kazna da se cese po usima

  • Deki

    Pa po putu,semaforima i automobilima se vidi da nije kod nas

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima