≫ 

Milan je od prvog dana požara na Staroj planini u srcu žarišta, sve snima: Boli dok gledam kako gori

Milan Radovanović iz Pirota kao radio amater i ljubitelj prirode beležio je svakog dana scene vatrene stihije na Staroj planini koja gori od nedelje

  • 15

Oseća se toplota od požara, gorelo je nisko rastinje, lišće. Boli... Boli nešto u tebi dok gledaš planinu kako gori. Ovako za portal Telegraf.rs priča Milan Radovanović, radio amater i član civilne zaštite Naučno stručnog društva za upravljanje rizicima i vanrednim situacijama, koji je svaki dan, od dana kada je počela da gori Stara planina na licu mesta.

Milan je rođen u Pirotu, a u samo srce žarišta na Staroj planini ide svaki dan kako bi, kao radio amater, sa terena uspostavljao komunikaciju sa građanima.

- Na Staru planinu idem od nedelje, odnosno od dana kada su mi kolege sa bugarske strane javile da je izbio požar. Sa načelnikom za krizni štab iz grada Pirota Sretenom Savovim smo stalno na lokaciji, obilazimo... - priča Milan za Telegraf.rs.

Pozar Stara Planina Milan Radovanović, Foto: Milan Radovanović

On objašnjava da je njegov posao i posao njegovih kolega, kao radio amatera, da uspostavljaju komunikaciju sa građanstvom, odnosno sa dobrovoljcima koji su zajedno za vatrogascima.

- Prenosimo informacije da li je nekome nešto potrebno - priča Radovanović.

On dalje objašnjava šta su u danima požara, on i njegove kolege zatekle na planini, 15 kilometara od mesta Topli Do.

Pozar Stara Planina Požar koji je Milan zatekao na Staroj planini, Foto: Milan Radovanović

- Prvih dana zatekli smo jako žarište, uslovi su bili vrlo nepovoljni, vetar je duvao ka nama pa je pretio da se proširi na Arbinje - strogi nacionalni park. Vatrogasci su uspeli da od prvog dana naprave nešto poput kordona i sprečili da vatra prodre u duboku šumu. Gorelo je nisko rastinje, kleka... - priča Radovanović.

Sagovornik portala Telegraf.rs navodi da je posle toga vetar promenio pravac, što je po nas bilo povoljno.

- Vetar je počeo da duva ka Bugarskoj. Tu je gorelo nekoliko hektara, ali je sprečeno da požar zahvati velike površine ili objekte. S obzirom na to da su sela udaljena petnaestak kilometara, nema opasnosti po stanovništvo - navodi ovaj Piroćanac koji priznaje da mu, kao ljubitelji prirode, teško padaju prizori koje zatiče na Staroj planini.

Pozar Stara Planina Gorelo je lišće, nisko rastinje... Foto: Milan Radovanović

- Ipak, na sreću, to je priroda, obnoviće se ona. Dobro je i da je pala kiša sinoć - priča naš sagovornik.

Kaže i da su, vatrogasci iz Šapca skakali s kamena na kamen, gasili vatru, spasavali ljudske živote od kamenja koje se u jednom momentu odronilo, te palo niz strmu površinu.

Zbog nepristupačnog i strmog terena, jedan od njegovih kolega povredio se prilikom gašenja požara.

Koleno, povreda Milanov kolega povređen prilikom gašenja požara na Staroj planini, Foto: Facebook/Milan Radovanović

- Reke su u mnogome pomogle, kao i potoci koji su gore, nisko rastinje, trava, lišće i šuma gore do reka, a onda voda napavi prirodnu prepreku da ne može da se proširi na drugi deo planine - objašnjava Radovanović.

Pozar Stara Planina Vatrogasci gase požar, Foto: Milan Radovanović

Milan ističe da Staru planinu brani oko 140 članova Žandarmerije, oko 40 vatrogasaca, te da u svakoj brigadi ima po desetina meštana koji koordinišu sa njima.

Kada smo pozvali Radovanovića, bio je na putu ka Staroj planini. Ubrzo nakon toga obavestio je svoje Fejsbuk prijatelje da je tamo zatekao mraz.

Stara planina Stara planina danas, Foto: Facebook/Milan Radovanović

- Kiša, sneg, magla... Sve pogoduje lokalizaciji požara na Staroj planini - napisao je Milan.

Video: Nema širenja požara na Staroj planini

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA