U ovom gradu u Srbiji narod danas "ratuje", a nekada su se dešavale prelepe stvari

Park u kom starci sede na klupama i odmaraju, dok neumorna deca trče okolo

  • 0
Pirot tridesetih godina prošlog veka Printskrin: Youtube/ srdjan cvetkovic

U kratkom dokumentarnom filmu nepoznatog autora ostao je zabeležen svakodnevni život Pirota, ali i Stare planine i Toplog Dola. Dok se Piroćanci ovih dana bore da sačuvaju prirodu, u filmu iz tridesetih godina 20. veka, vidi se sva lepota te iste nedirnute prirode.

Žene koje tkaju pirotske ćilime na razboju, muškarci koji muzu ovce, jedna devojčica na bicikli, sa mašnom u kosi. I staro i mlado u narodnoj nošnji, žena koja iz pletene korpe hrani kokoške... Park u kom starci sede na klupama i odmaraju, dok neumorna deca trče okolo. Prikazan je i Mrtvački most, koji se prostire iznad reke Temštice na Staroj planini. Leva strana reke nad Mrtvačkim mostom zove se Mrtvina. Kako kaže istorija, krv se najmanje dva puta prolila sa mosta u reku.

Nepregledna krda jaraca koji pasu i čekaju da budu transportovani u Grčku i Afriku, a spomenuto je još nešto po čemu je ovaj kraj i tada bio poznat, a to je pirotski kačkavalj... Lepo podsećanje na to kako smo nekada živeli...

Pirot tridesetih godina prošlog veka Printskrin;Youtube/ srdjan cvetkovic

Na padinama Stare planine leži i selo Topli Do u kom su danas sve češći sukobi između ljudi koji čuvaju parče prirode u kome žive i onih kojima to još nije jasno.

U tom selu se, 1937. godine venčao Najdan, sin Dimitrija Mladenovića, trgovca sa Desankom, od oca Nikole Čičanovića, trgovca iz Leskovca.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA